Facebook proverava poreklo fotografija i video sadržaja


IZVOR: pcpress.rs - 15.09.2018 | 00:30


Facebook se već neko vreme bori protiv širenja lažnih vesti na svojoj platformi, pa je na tom polju postigao velike uspehe od 2016. godine i skandala u vezi sa predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Foto: Tanjug/AP

Iz Facebook-a najavljuju nastavak borbe za istinite informacije

Borba se nastavlja, pa je Facebook najavio i partnerstvo sa 27 kompanija za proveravanje činjenica, koje će imati pristup novim alatima koji će biti zaduženi za proveravanje porekla fotografija i video sadržaja.

Opcija je podržana mašinskim učenjem i pomaže ljudskim administratorima da lakše identifikuju i uklone sadržaje koji sadrže dezinformacije. Iz kompanije kažu da je nova opcija najpre zadužena za praćenje sadržaja koje objavljuju medijske kuće koje su već poznate po širenju dezinformacija, a u tome će pomagati i informacije koje dolaze od korisnika, slično kao i kod linkova za medijske članke.

Jasno je da borba protiv lažnih sadržaja podrazumeva dugotrajan proces, najviše zbog toga što oni koji ih proizvode stalno menjaju taktike, a iz Facebook-a kažu da će i u buduće preduzimati korake kako bi obezbedili da do korisnika stižu samo "proverene informacije".