REVOLUCIJA U SVETU MOBILNIH TELEFONA: Na pomolu je UNIVERZALNI PUNJAČ!


IZVOR: vesti-online.com - 13.08.2018 | 01:30


EU regulative uskoro bi mogle da primoraju sve proizvođače telefona da uvedu standardizovan punjač, kojim će moći da se pune svi budući mobilni telefoni.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

USB standard je samo donekle standardizovao punjače za mobilne telefone, koji se i dalje razlikuju od uređaja do uređaja. Čak i neki novi USB Type-C punjači i kablovi nisu kompatibilni sa istovetnim USB Type-C ulazima drugih takvih telefona.

Recimo, Huawei USB Type-C punjači neće napuniti nove Nokia telefone ili Motorole, kao što bi trebalo da bude slučaj, iako sva tri telefona/punjača imaju isti ulaz - USB Type-C, ali hoće Samsung, i to čak i brzo.

Osim ovog, postoji i problem elektronskog otpada, jer se promenom telefona obično menja i punjač, posebno ukoliko se menja proizvođač kupljenog telefona. Evropska unija je u poslednjoj deceniji zabeležila ogroman porast elektronskog otpada, od kojeg veliki deo odlazi na punjače i pitanje uvođenja novog punjača, istog za sve mobilne uređaje, već nekoliko godina se postavlja i poteže, ali do sada nije bilo konkretnih akcija niti zakona.

Foto: pixabay.com

Ovo bi svakako moglo da se promeni vrlo brzo, pošto je Evropska unija sad rešena da se ova akcija završi do kraja.

- S obzirom na nezadovoljavajući napredak nakon potpisivanja dobrovoljnog sporazuma (MoU) 2009. godine (koji su potpisali najveći proizvođači telefona, među kojima Samsung, Apple, Huawei i tadašnja Nokia), Komisija će pokrenuti studiju procene uticaja nepoštovanja tog sporazuma (koji je istekao 2011. godine), kako bi procenila troškove i koristi od drugih dostupnih opcija - rekla je komesarka za zaštitu konkurencije u EU Margaret Vestager.

Sajt Cult of Mac smatra da će ovim svakako biti obuhvaćen i Apple, odnosno iPad, iPod i iPhone, posebno, jer oni imaju poseban punjač u odnosu na sve druge proizvođače i ti punjači i njihovi kablovi se najbrže kvare ili habaju. Možda su glasine da će Apple prihvatiti USB Type-C punjač, o čemu smo već pisali, tačne? Saznaćemo uskoro, svakako.