PROBLEMI SE NASTAVLJAJU: Tesla otpušta više od 3.000 radnika


IZVOR: autoblog.rs - 13.06.2018 | 22:16


Proizvođač električnih automobila Tesla otpušta više od 3.000 zaposlenih u pokušaju da kompanija smanji troškove i napokon postane profitabilna, piše Rojters.

Foto: Tesla Motors

Tesla nije ostvarila godišnji profit već deceniju i po

Prema e-mail-u koji je izvršni direktor te kompanije i milijarder Ilon Mask poslao radnicima u utorak, da bi kompanija napokon počela da ostvaruje profit, a godišnji profit nije ostvarila u poslednjih petnaest godina, moraće da otpuste devet posto od preko 37 hiljada zaposlenih.

- Pokreće nas misija da ubrzamo svetski prelaz na održivu i čistu energiju, ali to nikad nećemo uspeti ako ne dokažemo da prvo možemo da ostvarimo održivi profit - napisao je Musk u utešnom e-mail-u svojim radnicima, a posle je na Tviteru objavio da je odluka da otpusti nekoliko hiljada radnika bila "teška, ali neophodna".

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Ilon Mask je mailom radnicima preneo loše vesti

Prema pisanju Rojtersa, Maskova kompanija već neko vreme pokušava da postigne magičnu brojku u serijskoj proizvodnji svog Modela 3 od pet hiljada automobila nedeljno, a prema poslednjoj izjavi Maska to bi trebalo i da se ostvari krajem juna.

Ipak, na te produkcijske napore troše ogromne količine novca. Slobodni novčani tok, ključni pokazatelj finansijskog zdravlja kompanije, proširio se s negativnih 277 miliona dolara u poslednjim mesecima 2017. godine na jednu milijardu dolara u prvom kvartalu ove godine.