(VIDEO) Ovi ROBOT KOFERI rešiće vas svakog tereta na putovanju - BUKVALNO!


IZVOR: pcpress.rs - 05.06.2018 | 02:30


Italijanski proizvođač vozila Piaggio poznat po svojoj legendarnoj Vespi, napravio je koncept vozila za prevoz prtljaga za sve one koji ga ne žele nositi u rukama. Njihovi stručnjaci, izdvojeni u američku kompaniju Piaggio Fast Forward, osmislili su i predstavili autonomni kofer, to jest robotsko vozilo koje može pratiti svog vlasnika i za njim po gradu voziti njegov prtljag ili njegove druge potrebne predmete.

Gita, kako je ime ovom neobičnom robotu, kreće se na dva velika točka poput Segway-a, a u prtljažniku koji je zapremine oko 32 litra može da prevozi i do 20 kilograma tereta. Napredni senzori prepoznaju kretanje vlasnika i prate ga, krećući se ukorak sa njim po gradu, slično kao kod koncepta koji smo videli i kod kineske kompanije 90Fun na ovogodišnjem CES-u.

Veliki točkovi omogućavaju Gita-i okretanje u mestu, senzori su zaduženi za praćenje vlasnika i izbegavanje prepreka, a ugrađen računar u stanju je i da zapamti rutu kretanja te je po potrebi ponovi i bez ljudske pratnje, postajući time pravi robot ukoliko je potrebno.

Namera ovog proizvoda je da promoviše hodanje i uopšteno kretanje po gradu bez automobila, te da pokaže na koje su sve načine autonomni roboti spremni da pomognu ljudima u svakodnevnim zadacima. Prvi koncept Gite predstavljen je još prošle godine, a Piaggio sada poziva sve zainteresirane da se prijave na listu onih koji žele da testiraju u beta verziji i među prvima isprobaju potpuno funkcionalan proizvod. O ceni se još ne govori, ali navodi se da bi Gita mogla da se nađe u prodaji negde tokom 2019. godine.