ZBOG RAZJARENIH TURISTA ULAZAK U VENECIJU ĆE SE NAPLAĆIVATI!


IZVOR: Republika - 21.04.2018 | 01:12


Venecija već godinama muku muči sa pretrpanošću, ali postoje neke naznake da bi to moglo da se promeni, ali predložene promene sigurno neće oduševiti turiste.

Foto: pixabay.com

Venecija godinama muči muku sa morem turista

Gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro, kao jednu od glavnih tačaka svog programa prilikom izbora na funkciju, istakao je smanjenje broja turista u gradu. 

- Gradonačelnik bi trebalo da ima priliku da "zatvori" grad za nove posetioce prilikom velikih gužvi. Nekoliko ideja već je predloženo vladi, nadam se da će konačno pomoći Veneciji - izjavio je nedavno prvi čovek grada. 


Ova izjava došla je nakon uskršnjeg vikenda, nakon što su dvojica pijanih turista iz Švajcarske uhvaćena za vreme kupanja bez odeće u fontani blizu mosta Rijalto. 

Na sam Uskrs grad je posetilo oko 125.000 ljudi, a na Uskršnji ponedeljak 25.000 manje, što je jednostavno - neodrživo


Brunjaro je predložio i da ulazak u grad počne dodatno da se naplaćuje, tj. da turisti moraju da plate ulaznicu kako bi razgledali Veneciju, piše Punkufer. 

Foto: pixabay.com


Taj predlog nije ništa novo, s obzirom na to da je Ministarstva kulture istu stvar predlagalo još pre četiri godine. Da li će predlog konačno biti usvojen, ostaje da se vidi. 

Ipak, u poslednjih nekoliko godina situacija se za stanovnike Venecije donekle popravila, pa tako oni koji su ovde stalno nastanjeni imaju prednost pri ukrcavanju u gradski prevoz ("vodeni autobusi"), a veliki putnički brodovi konačno se uklanjaju iz samog središta grada.