PREKO MILION TURISTA posetilo Beograd 2017. godini!


IZVOR: Tanjug - 02.02.2018 | 02:12


Beograd je prošle godine posetilo ukupno 1,02 miliona gostiju, što je porast od 16 odsto na godišnjem nivou, prema zvaničničnim podacima Sekretarijata za upravu Grada Beograda.

Foto: Tanjug

Beograd - centar Balkana

Ostvareno je 2,17 miliona noćenja u beogradskim smeštajnim kapacitetima, za 19 odsto više nego 2016. godine, navodi se u saopštenju Turističke organizacije Beograda (TOB).

Od ukupnog broja turista u Beogradu u prošloj godini, stranih gostiju je bilo 862.679, što je za 18 odsto više nego u godini koja je prethodila, dok su domaći gosti takođe u porastu, od 8,0 odsto.

Najbrojniji gosti u 2017. godini bili su Turci, Hrvati, Nemci, Grci, gosti iz BiH, zatim, Slovenci, Bugari, Izraelci, Kinezi i Crnogorci.

Foto: Tanjug

Najveći rast u turističkom prometu u prethodnoj godini ostvarili su turisti iz Izraela sa 204 posto, Kine sa 131 posto i SAD sa 30 posto porasta, čineći najveća i najznačajnija rastuća tržišta za Beograd u ovoj godini.

Ukupnom broju turista u Beogradu treba dodati broj od skoro 80.000 gostiju koji su prošle godine posetili Beograd rečnim brodovima, i koji ne ulaze u prethodne statističke podatke budući da ne ostvaruju noćenja u smeštajnim kapacitetima.

Foto: Tanjug

Najbrojniji gosti na kruzerima su Nemci, Amerikanci i Skandinavci, koji u proseku ostaju u Beogradu jednu noć i dva dana.

TOB u ovoj godini planira važne poslovne aktivnosti na novim i rastućim turističkim tržištima za Beograd, i uložiće se dodatni napori da se prosečno vreme boravka u Beogradu produži, zaključuje se u saopštenju.