NA SAHRANI SAM SHVATILA DA JE MOM BRAKU DOŠAO KRAJ! Kad je OVO čula, zatražila RAZVOD, a evo šta ju je na to nateralo!


IZVOR: Republika - 25.11.2022 | 13:06


Jedna žena podelila je duboko lični, transformativni trenutak, trenutak kada je shvatila da je njen brak gotov.

Foto: Shutterstock
NA SAHRANI SAM SHVATILA DA JE MOM BRAKU DOŠAO KRAJ! Kad je OVO čula, zatražila RAZVOD, a evo šta ju je na to nateralo!

To se dogodilo pre 14 godina, ali još uvek oseća drvenu poleđinu crkvene klupe, nemirnu energiju supruga s njene leve strane i memorijalni program na krilu, mokar od njenih suza.

- Jedva sam poznavala čoveka kog smo ispraćali. Bio je kolega i prijatelj mog svekra. Prisustvovala sam delom iz dužnosti, ali i iz opšteg osećaja zahvalnosti - priča Elis Petus, osnivačica onlajn zajednice za podršku, savete i resurse ženama vezano za gotovo sve teme o razvodu.

Godinu dana pre, njen najstariji sin oboleo je od retke bolesti opasne po život.

- Zbog brige o njemu, muž i ja smo morali da ostavimo gotovo sve kako bismo bili uz njega tri mučna meseca. Zahvaljujući izvrsnoj medicinskoj podršci, oporavio se i vratio se normalnom životu desetogodišnjaka - kaže Elis.

Nakon zvukova Baha i dobrodošlice, prvi hvalospev stupio je na govornicu. Privukao je pažnju prisutnih rekavši da je njegov 85-godišnji prijatelj pre svega "spektakularan i elegantan ljubavnik".

Neprijatan smeh prolomio se iz gomile svih uzrasta.

- Voleo je muziku, svoju porodicu, književnost, prijatelje, ovu zajednicu, svoje unuke i naravno, voleo je svoju ženu Džoanu - nastavio je.

Zatim se javila ćerka pokojnika i objasnila da nema razgovora o njenom ocu bez spominjanja njegovog neverovatnog braka.

Foto: Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Razvod, Ilustracija

 

- Moj otac je pronašao nekoga ko ga je cenio i koga je on tako žarko cenio, da nas je to sve oduševilo - dodao je i njegov sin.

Tokom 37 zajedničkih godina, on i njegova supruga postali su "sila prirode koja je mnoge u ovoj sobi nosila kroz tamu".

Zapravo, ova porodica je doživela neverovatnu patnju i gubitak, uključujući mentalnu bolest, samoubistvo i smrt, ne jednog, nego dvoje dece tinejdžerskog doba u saobraćajnim nesrećama. Ali kao odgovor na svaki bolni događaj, Mark i Džoana "okrenuli su se jedno prema drugom", rekao je njihov sin.

Još je ljudi stupilo na podijum - još jedan sin, ćerka, nećaci, prijatelji - svi su opisivali način na koji su ih Mark i Džoana spasili, uzdržavali, udomili i ohrabrili u najtežim trenucima u njihovim životima, prenosi Oprahdaily.

- Čuvši o partnerstvu punom ljubavi ovog mrtvog čoveka, nešto se otvorilo u meni. Moj suprug i ja upravo smo nosili našeg sina kroz mračne, iscrpljujuće dane njegove bolesti. Ali nakon njegovog oporavka, mi smo se udaljavali. Bila sam toliko u naletu radosti zbog našeg uspeha. Moj muž je osetio olakšanje, ali se bojao da ga je vreme provedeno u brizi za njega nepopravljivo unazadilo u njegovoj karijeri pisca i filmskog reditelja. Nisam mogla da razumem njegovu nesposobnost da mi se pridruži u slavlju. Doživeo je moje oduševljenje kao odbacivanje njegovog gubitka i smatrao je da nikad nisam cenila njegovu karijeru - ističe Elis.

Foto: Photo by Luis Galvez on Unsplash

Razvod, Ilustracija

 

Ogorčeno su se svađali proteklih nekoliko meseci - i konačno je, kako kaže, shvatila zašto.

Želela je život u kojem je porodica na prvom mestu.

I dok je tog dana sedela pored njega, odjednom je znala da nikada neće biti partneri kakvi su svakom od njih dvoje potrebni.

- Bio je to užasan trenutak jasnoće. Počela sam da jecam tamo u crkvi. Ne zbog smrti ovog divnog čoveka Marka. Ali bio je to kraj mojih iluzija. Nastupile su još dve godine udaljavanja dok se suprug i ja konačno nismo rastali. Prošle su još tri godine pre nego što je naš razvod bio konačan - priča ona.

Ništa od toga nije bilo lako ni bezbolno. Na kraju se on preselio kod žene koja mu je postala partnerka kakvu je dugo priželjkivao.

- Ono što je usledilo za mene je solo istraživanje. Napunila sam 50, promenila karijeru, stekla nova prijateljstva, i čak se upustila u nekoliko veza. Na kraju sam pronašla partnera kakvog sam se usudila da zamislim tada u crkvenoj klupi. On je "spektakularan i elegantan ljubavnik" o kojem je hvalospev govorio, ali jedno od najistinitijih merila "nas" je da u bolnim trenucima mogu da se okrenem prema njemu i osećam da me drži. Nadalje, možemo da pomognemo da zadržimo porodicu i prijatelje u njihovim strašnim trenucima. Ove godine, on i ja ćemo ugostiti naš prvi Dan zahvalnosti, i za stolom provesti malo vremena izražavajući zahvalnost za sahranu koja je dovela do naših novih života - iskrena je Elis, prenosi Kurir.

Bonus video: