PALE TUŽBE ZA GIGANTA: Apple ćuti, dok korisnici zapomažu!


IZVOR: klix.ba - 27.12.2017 | 00:30


Vlasnici iPhonea iz nekoliko država tužili su kompaniju Apple jer nije ranije otkrila da je namerno nadogradila softver određenih uređaja kako bi baterija trajala duže i tako usporila rad telefona, navodeći da je Appleovo ćutanje dovelo do pogrešnog zaključivanja da je jedina mogućnost kupovina novih, skupljih uređaja.

Foto: Tanjug/AP

Korisnici potpuno razočarani

Tužba je podneta u Čikagu u ime pet vlasnika iz Ilinoisa, Ohaja, Indijane i Severne Karoline. Svi oni su naveli da ne bi kupili novi iPhone da su im iz kompanije rekli da jednostavno mogu da zamene baterije. U tužbi se navodi da je Apple prekršio zakone koji štite potrošače od prevare. Slična tužba podneta je i u Los Anđelesu. 

Tužbe su usledile nakon što je kompanija potvrdila da je razvila softver za usporavanje nekih telefona uz obrazloženje da su to učinili kako bi rešili probleme s baterijama koje bi inače prestale da funkcionišu. 

Nadogradnja softvera se odnosila na uređaje iPhone 6 i iPhone SE, a kasnije je proširena na iPhone 7. 


- Niko iz kompanije nije predložio da se zameni baterija kako bi se poboljšale performanse iPhonea. Frustriran usporavanjem i isključivanjem iPhonea 7, kupio sam iPhone 8" - rekao je Kirk Pedelti, jedan od oštećenih.