Još jedan skandal sa požarom - "aston martin" povlači automobile


IZVOR: - 24.12.2017 | 23:16


Britanski proizvođač kreće stopama audija i povlači preko 5.000 vozila prodatih na tržištu SAD usled greške u menjačkom sklopu i problema sa kablovima akumulatora koji mogu izazvati požar.

Foto: Newspress

Povlače se modeli DB9, DBS, rapid, viraž i venkviš

Problemi su nastali tokom procesa proizvodnje, a mogu znatno uticati na bezbednost. Modeli DB9, DBS, rapid, viraž i venkviš, njih ukupno 3.439 proizvedenih između 2009. i 2016. imaju problem sa transmisijom.

Usled greške u proizvodnji može se desiti da se, nakon zaustavljanja vozila, ne aktivira parking mod automatskom menjača pa takvo vozilo može da sklizne na nizbrdici.

Drugi problem je takođe ozbiljan i može da ugrozi vlasnike modela DB9 i DBS, a reč je o lošim naponskim kablovima akumulatora. Oni u određenim situacijama mogu da izazovu varnice i požar na automobilu.

"Aston martin" navodi da je problem sa kablovima primećen kod 1.953 modela DB9 i DBS.

Na ovu cifru treba dodati još oko 1.500 "aston martin" vozila prodatih u Kini čije je povlačenje najavljeno prethodne nedelje.

Foto: Newspress

Ugroženi su modeli DB9 i DBS kod kojih može doći do požara

Iako ukupan broj povučenih vozila na prvi pogled ne deluje veliki, treba uzeti u obzir da je reč o ekskluzivnom proizvođaču veoma skupih vozila koji maju srazmerno malo kupaca.

Primera radi, tokom prošle godine prodato je tek oko 3.600 "astona" pa najavljeno povlačenje čini čitavu dvogodišnju proizvodnju ovog proizvođača.