APPLE PRIZNAO: Namerno usporavamo rad starih iPhone-a - EVO KAKO!


IZVOR: Republika - 23.12.2017 | 00:30


Dolaskom novih telefona, korisnici se često žale na sporiji rad starijih generacija. Mnogi smatraju kako tehnološke kompanije namerno usporavaju stare uređaje kako bi brže prodali nove generacije, a Apple je nedavno i priznao kako usporava rad starih iPhone-a.

Foto: pixabay.com

Usporeni 5s - to je da biste počeli da razmišljate o najnovijem iPhone-u

Naime, korisnici Reddit-a primetili su kako Apple namerno usporava stare iPhone uređaje s baterijama manjih kapaciteta. Dok su korisnici iPhone-a tokom godina iskusili razna usporavanja usled razvoja iOS sistema, danas postoje dokazi kako Apple smanjuje brzinu procesora kada se kapacitet baterije mobilnog pogoršava.

Geekbench-ov programer Džon Pul analizirao je performanse za iPhone 6S i iPhone 7, pa je došao do zaključka kako Apple-ova ažuriranja iOS operativnih sistema 10.2.1 i 11.2.0 predstavljaju pretnju ovim uređajima. 

Operativni sistem 10.2.1 dizajniran je kako bi smanjio slučajno otključavanje iPhone-a 6 i iPhone-a 6S. Čini se kako ova Appleova nadogradnja usporava CPU, dok sistem 11.2.0 predstavlja sličnu pretnju za iPhone 7 uređaje sa starijim baterijama.

Foto: Tanjug/AP

Razmišljate o novom iPhone-u?!

Međutim, pojedini korisnici Reddit-a navode kako su im se performanse i brzine CPU-a vratile u normalu nakon zamene baterija. Džonovi izvještaji su posebno zabrinjavajući, jer svako usporavanje iPhone-a može dovesti vlasnike do nadogradnje kompletnog uređaja, umesto što bi samo trebalo da zamene bateriju. 

- Mnogi korisnici će početi da misle kako je njihov telefon spor i kako bi trebalo da ga zamene, a ne da zamene samo bateriju - kaže Pul.

Iz kompanije Apple prokomentarisali su Pulove nalaze i, u suštini, potvrdili kako usporavaju stare iPhone uređaje.

Apple kaže kako je prošle godine uveo nove funkcije u iOS-u za uređaje iPhone 6, iPhone 6S i iPhone SE, koje ponekad namerno smanjuju performanse uređaja kako bi olakšale rad s problematičnom baterijom. Time navodno zaustavljaju iznenadno gašenje telefona. Istu opciju Apple je ove godine proširio i na iPhone 7, a kažu kako sličnu podršku planiraju da pruže i drugim uređajima.