RUSI OŽIVELI BIĆE KOJE JE 24.000 GODINA BILO ZAROBLJENO ISPOD TONE LEDA U SIBIRU! Evo kako izgleda životinja OTPORNA NA SMRT!


IZVOR: Republika - 08.06.2021 | 08:35


Ruski istraživači izvadili su iz sibirske reke Alajeze životinju koja je bila zamrznuta 24.000 godina, nakon čega je ona oživela i odmah počela da se reprodukuje.

Foto: Tanjug/AP

Ilustracija

Ruski naučnici uspeli da iz tone leda u Sibiru "iskopaju" biće koje je bilo zarobljeno duže od 24.000 godina, nakon čega je ono, ni manje, ni više, nego oživelo. 

U pitanju je višećelijski mikroskopski organizam za koji su naučnici istakli kako je očigledno "otporan na smrt", a koji se ubraja u red životinjske vrste zvane rotatorija.     

Ona je duga od 0,4 do 2,5 milimetara, a iskopana je iz smrznute reke Alajeze na području ruskog Arktika nakon čega je odmah počela da se reprodukuje, budući da je biće kome za to nije potrebna seksualna aktivnost. 

- To je veliko otkriće jer su dosadašnja istraživanja ukazivala na to da bi takve rotatorije smrznute mogle da prežive najviše deset godina, a ne desetinama hiljada godina kao što nam je sada jasno. Štaviše, studija objavljena u ponedjeljak ukazuje da su njihove mogućnosti preživljavanja najverojatnije beskonačne - prenosi BBC.

 

 

Prema rečima Stasa Malavina s ruskog Instituta za fiziohemijske i biološke probleme tla, priča o rotatorijama je san mnogih pisaca naučne-fantastike. 

- Potrebne su nove studije kako bi se shvatilo na koji je način to neobično i jedinstveno biće uspelo da preživi tolike godine. Zato smo u laboratoriju zamrznuli brojne jedinke na kojima će se izučavati proces "oživljavanja". Dosadašnje analize pronađene jedinke ukazuju da je stara između 23.960 i 24.485 godina - istakao je Malavin. 

Rotatorije se nalaze u slatkovodnim staništima širom sveta. Poznate su po tome što mogu da prežive izuzetno teške životne uslove. Na primer ubrajaju se u organizme koji su najviše otporni na radijaciju, a mogu preživeti i u uslovima visoke kiselosti, smanjenog nivoa kiseonika i višegodišnje dehidracije.

BBC zaključuje kako postoje izveštaji o drugim višećelijskim organizmima koji su se nakon nekoliko hiljada godina vratili u život, poput nekih biljaka i crva, ali ovakav slučaj dosad nije otkriven.