OTVORIĆE PANDORINU KUTIJU: Novo svetsko oružje - Roboti ubice!


IZVOR: telegraf.rs, Republika - 21.11.2017 | 00:30


Grupa za kontrolu oružja UN razmatrala je mogućnost da se uvede novi vid oružja. Kako bi bilo kada bi se pojavili Robodi ubice?!

Foto: pixabay.com

Roboti ubice

Sa usponom veštačke inteligencije i automatskim oružjem, vodeći umovi naučnog sveta sada otkrivaju nove primene ove tehnologije koja se može upotrebiti u ratu, piše "RT".

Veštačka inteligencija nas može uništiti

Stiven Hoking, jedan od najbriljantnijih umova današnjice, poziva na etičko razvijanje veštačke inteligencije. Hoking je jedan od 116 eksperata, među kojima je i Ilon Mask, koji upozoravaju da su automatska oružja potpomognuta veštačkom inteligencijom zapravo "pandorina kutija".

Čuveni fizičar nedavno je održao uvodni govor na Web Summitu u Lisabonu sa akcentom na to da moramo da budemo spremni za "zlu veštačku inteligenciju".

- Ne možemo da znamo da li će nam AI bezuslovno pomagati, ignorisati nas ili možda čak i uništiti. Ukoliko se ne pripremimo za izbegavanje potencijalnih rizika, razvoj veštačke inteligencije bi mogao da bude najgori događaj u ljudskoj istoriji. AI bi mogla da razvije sopstvenu volju i da kreira konflikte kako poželi, što može dovesti do našeg uništenja - istakao je Hoking.

Mašine koje mogu da ubiju bez ljudske kontrole su jedna od tema diskusije u Ujedinjenim nacijama u Ženevi.

Naime, specijalno telo UN-a može da zabrani korišćenje oružja koja su izuzetno opasna, a da li će im roboti ubice sa veštačkom inteligencijom biti dovoljno opasni, videćemo u skorijoj budućnosti.