Neverovatno otkriće holandskih doktora: U glavi pronašli novi organ


IZVOR: Republika - 22.10.2020 | 09:02


Holandski doktori su prilikom jednog rutinskog pregleda naišli na nesvakidašnje otkriće i uočili nov organ u glavi čoveka.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Dok su doktori u Holandiji naprednim tipom skenera pregledali pacijente sa rakom prostate, njima je ubrizgana radioaktivna glukoza pomoću koje se otkrivaju tumori u telu.

Međutim, otkrili su nešto neočekivano. U zadnjem delu nosnog dela ždrela (nazofarinksu) – iza nosa i iznad nepca, blizu centra glave – ugledali su velike pljuvačne žlezde.

 
$bp("Brid_03357354", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"238"});

- Ljudi imaju tri velike pljuvačne žlezde, ali ne ovde. Jedine pljuvačne i mukozne žlezde u nazofarinksu za koje smo znali su mikroskopski male i ima ih oko hiljadu ravnomerno raspoređenih. Možete da zamislite naše iznenađenje kada smo otkrili ove - kaže radiolog Vojter Vogel sa holandskog Instituta za rak.

Pljuvačne žlezde luče pljuvačku, ključnu za funkcionisanje digestivnog sistema, a najveći deo proizvode tri velike žlezde – podjezična, podvilična i doušna (parotidna).

U glavi postoji još oko 1.000 manjih žlezda, ravnomerno raspoređenih oko usne šupljine, ali su one toliko male da bi mogle da se spaze bez mikroskopa.

 
$bp("Brid_03357340", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"226"});

Novo otkriće Vogelovog tima je mnogo veće, a čine dve prethodno neotkrivene žlezde, koje bi potencijalno mogle da postanu četvrta velika pljuvačna žlezda.