OTKRIVENO ŠTA JE "ČUDO" OPISANO U STAROM ZAVETU!


IZVOR: Republika - 31.10.2017 | 13:46


Naučnici veruju da se prvo pomračenje Sunca dogodilo pre više od tri hiljade godina, što bi moglo da znači da smo konačno na pragu da dešifrujemo Stari zavet i čudo koje se u njemu pominje.

Foto: pixabay.com

Tekst potpisa

Veruje se da se pomračenje Sunca dogodilo 30. oktobra 1207. godine p. n. e., za vreme vladavine egipatskih faraona Ramzesa II i njegovog sina Mernepta. 

Pomračenje Sunca se pominje u Starom zavetu kada je Jošua, sin Nunov, vodio ljude do izraelske oblasti Kanan, danas moderni Izrael i Palestinu. 


Moleći se, Jošua je zamolio Sunce da bude stabilno i objasnio kako je Sunce stajalo mirno, a Mesec se zaustavio dok se nacija svetila neprijateljima. 

Profesor ser Kolin Hamfri sa Univerziteta u Kembridžu kaže da prevod Starog zaveta na moderni engleski nije dobar. 

- Ako se vratimo na originalni hebrejski tekst, možemo lako shvatiti da se radi o pomračenju Sunca koje je, prirodno, u tom trenutku prestalo da sija - kaže on, a piše B92.

Profesor Hamfri i njegov tim su potom počeli da računaju da li se baš u to vreme dogodilo pomračenje i utvrdili su da je jedino vidljivo pomračenje iznad Kanana bilo 30. oktobra 1207. godine p. n. e. 

- Pomračenja Sunca su se koristila kao odrednica za događaje u antičkom svetu. Pomoću ovih novih kalkulacija, konačno znamo i kada je tačno vladao faraon Mernepta, od 1209. ili 1210. godine p. n. e., a prema odavno poznatim spisima, zna se da je njegov otac Ramzes Veliki vladao od 1276. do 1210. godine p. n. e. - zaključuje.