Ovde je Isus Hrist napravio svoje najveće čudo: Izraelski arheolozi otkrili čuveni biblijski grad


IZVOR: Sputnjik, Republika - 06.09.2020 | 15:17


Izraelski arheolozi saopštili su da su pronašli čuveni biblijski grad Vitsaida Galilejska. Prema Jevanđelju, Isus Hrist je tamo pozvao apostole i u njemu se dogodilo čudo.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Grad čudesa

"I izašavši Isus vide mnogi narod, i sažali mu se za njih, i isceli bolesnike njihove. A pred veče pristupiše mu učenici njegovi govoreći: Ovdje je pusto mjesto, a već je dockan; otpusti narod neka ide u sela da kupi sebi hrane. A Isus im reče: Nema potrebe da idu; podajte im vi neka jedu", pripoveda Matej u Jevanđelju. Učenici su odgovorili Hristu: "A oni mu rekoše: Nemamo ovdje do samo pet hljebova i dvije ribe". Blagoslovivši hranu, Hrist ju je podelio na nekoliko delova i dao je apostolima.

"I jedoše svi i nasitiše se, i nakupiše komada što preteče dvanaest kotarica punih. A onih što su jeli bješe ljudi oko pet hiljada, osim žena i djece", tako opisuje čudo Matej.

 
$bp("Brid_99405320", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"238"});

Ruska crkva neće predstavljati Isusa sa tamnom bojom kože

To je jedna od najpoznatijih scena Novog Zaveta. O drugom neobičnom slučaju se govori u Jevanđelju po Marku. Isusu dovode dvojicu slepih ljudi, koji mole za isceljenje. Spasitelj ide sa njima na mesto na kome nema mnogo ljudi.

Postoji mnogo čudesa, koje je Hristos napravio i sva su se dogodila u Vitsaidi Galilejskoj. Paradoks je da ništa nije ostalo od gradova u kojima je narod slušao propovedanja Hrista. Kapernauma, Magdala i druga mesta na obalama jezera Kineret su sada ruševine. Dok su Nazaret ili Jerusalim, čiji su stanovnici tražili Hristovo raspeće, procvetali.

Dva naselja

Ova činjenica inspirisala je istraživače da u drugoj polovini 20. veka počnu potragu za prvim hrišćanskim gradovima u Galileji, kako bi saznali zašto je baš u njima Hrist propovedao. Vitsaidu su tražili 32 godine, a krenuli su od grada Kapernauma. Tamo su 1968. godine pronašli ostatke vizantijskog hrama iz V veka, na čijem podu su bile dve ribe napravljene od mozaika. Ispod hrama su pronašli temelje objekta iz Hristovog vremena. Ispostavilo se da je kuća pripadala apostolu Petru.

 
$bp("Brid_99405382", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"226"});

Kapernaum se nalazi na severozapadu Galileje, u reonu Golanske visoravni. Ova teritorija je već decenijama predmet spora Izraela i Sirije. Zato naučnici nisu dugo mogli da pristupe ovoj teritoriji. Sredinom 70-ih godina 20. veka su uspeli i došli su do senzacionalnog otkrića da su postojale dve Vitsaide. Pitanje je u kojoj od njih je Isus Hristos činio čuda.