(FOTO) Rosomački lonci: Prizor zbog koga zastaje dah


IZVOR: b92.rs, republika.rs - 30.07.2020 | 12:34


Kanjon se nalazi u Parku Prirode "Stara planina" u istočnoj Srbiji na teritoriji opština Pirot, u neposrednoj blizini sela Slavinja.

Foto: instagram.com/serbiatourism

Foto: Ilustracija

Kanjon Rosomače poznat i kao Rosomački lonci, Rosomačko grlo i Slavinjski lonci, deo je rečne doline istoimene reke koji je nastao intenzivnim usecanjem njenog vodenog toka u stensku masu Stare planinine, u istočnoj Srbiji, na oko 30 km od Pirota.

Kanjon Rosomače izgrađen je abrazivnim procesima u slojevitim krečnjačkim stenama, u kojima su usečena proširenja sa virovima koji podsećaju na kotlove ili lonce, po čemu je i dobio ime "Rosomački lonci". Nastali su na mestima gde reka naglo sa kaskada pada u korito, pa se, zbog velike kinetičke energije vode, vrši usecanje dela rečnog korita neposredno iza kaskada. Širina ovih lonaca može iznositi i do 4 m u prečniku.

Zbog strmine stena, vodi u "loncu" je skoro nemoguće prići. A ako joj neko i priđe u njoj se ne može kupati, jer i po najtoplijem danu teško da temperatura vode premašuje pet do šest stepeni.

 
$bp("Brid_96112351", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"226"});


Turistička posetu kanjonu Rosomače najbolje je obaviti u letnjim mesecima. Najbolji pogled na kanjon Rosomače pruža se sa njegove leve ivice, do koje se dolazi jednostavnim penjanjem uz stene bez velikih napora, pokrivene niskom vegetacijom, travom i žbunjem.

U okolini kanjona nalaze se živopisna staroplaninska sela interesantna za turiste, uključujući i crkvu Svetog Đorđa iz 16. veka, u selu Slavinja.



Smeštaj za posetioce kanjona je moguć u obližnjem selu Visočka Ržana, u privatnim starinskim kamenim kućamaOvaj kanjon sasvim je dovoljno dug, širok, visok i strm da ga čovek zbog njegove lepote, kada ga prvi put vidi nikad ne izbriše iz svog sećanja.