Hitno upozorenje Gugla: Ako koristite neku od ovih aplikacija, odmah je deinstalirajte!


IZVOR: Telegraf - 27.07.2020 | 15:48


Google je upravo zabranio 19 aplikacija iz svoje Play Store prodavnice, uz preporuku korisnicima da ih odmah obrišu sa svojih Android uređaja.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Zlonamerne aplikacije su otkrili istraživači kompanije White Ops Satori Threat Intelligence and Research. Ove aplikacije bukvalno "bombrduju" vaše uređaje gomilama neželjenih i veoma iritantnih reklama, umesto da rade ono zbog čega su i instalirane, i do sada su preuzete ukupno 3,5 miliona puta.

Da sve bude još gore po korisnike, aplikacije su u stanju da se sakriju od korisnika, tako što nestaju (odnosno postaju "nevidljive") u trenutku kada su daunloadovane i instalirane. To je, inače, poznat trik koji hakeri koriste kako bi korisnici takve vrste aplikacije mogli teže da pronađu.

Istraživači White Ops Team-a su ove aplikacije otkrili nakon što su uočili sumnjivo visoke protoke podataka, tokom svoje istrage pretnji među Android aplikacijama.

U pitanju su sledeće aplikcije:

Foto: printskrin

Zanimljivo je da veći broj ovih aplikcija u imenu ima reč "blur", i da služe za obradu i izmene fotografija. Google ih je već uklonio iz Play Store-a, u savetovao korisnike da ih i oni što pre uklone sa svojih uređaja.