Ljudski vek može da se produži: Revolucionarno otkriće zapanjilo svet


IZVOR: Sputnjik, Republika - 14.07.2020 | 07:53


Revolucionarno otkriće naučnika sa kalifornijskog univerziteta na tragu je produžetka ljudskog života. Oni su otkrili da preparat koji se koristi za prekid rane trudnoće, ali i za lečenje kancera i Kušingove bolesti, može da produži život.

Foto: Photo by Noah Silliman on Unsplash

Foto: Ilustracija

Otkriće naučnika sa Univerziteta Južna Kalifornija, objavljeno u Žurnalu za gerontologiju i biološku nauku, pokazuje da je preparat mifepriston, steroidno jedinjenje, produžilo život dvema različitim životinjskim vrstama. Naučnici u svojoj studiji sugerišu da bi na isti način ovaj preparat mogao da utiče na druge vrste, uključujući i ljude, piše Sajens dejli.

Istraživanjem je utvrđeno da ženke voćnih mušica, tokom parenja, od mužjaka dobijaju peptid koji uzrokuje upale i skraćuje im život. Upotrebom mifepristona, taj peptid se blokira, smanjuju se upalni procesi, poboljšava zdravlje i produžava život jedinki u odnosu na druge koje ga nisu dobijale.

Zbog istog mehanizma reakcije na preparat i kod žena, naučnici veruju da bi njime mogao da se produži životni vek ljudi.

- Kod voćnih mušica, mifepriston smanjuje reprodukciju, menja urođeni imuni odgovor i produžava životni vek. Znamo da kod žena mifepriston takođe smanjuje reprodukciju i menja urođeni imuni odgovor, pa bi mogao takođe da produži životni vek - rekao je Geri Lendis, jedan od autora istraživanja.

Naučnici su istraživali i kojim mehanizmom mifepriston produžava život i izučavali su njegovo dejstvo na gene, molekule i metaboličke procese.