Odmor iz snova ili horor u najavi: Šta bi se desilo sa vašim organizmom ako biste ostali u krevetu GODINU DANA!


IZVOR: Marija ZORIĆ - 10.06.2020 | 09:08


Provodimo negde oko trećinu svog života spavajući (ili bi trebalo), ali šta bi se desilo da umesto da ustanete ujutro, ostanete u krevetu... zauvek? Ili, ako vam je to previše dugo, onda da vidimo - šta će se desiti sa vašim organizmom kada biste ostali u krevetu godinu dana?

Foto: Photo by Vladislav Muslakov on Unsplash

Foto: Ilustracija

Prvih 24 sata u krevetu

Ako ste u krevetu duže od 24 sata, prva promena u vašem organizmu biće na plućima. Gravitacija ih više ne povlači dole u njihov normalan položaj i donji deo pluća polako počinje da propada. Verovatno  nećete odmah osetiti nikakvu promenu, ali se povećavaju šanse da, s vremenom, dobijete upalu pluća. Zbog toga doktori govore pacijentima koji dugo leže u krevetu da s vremena na vreme ustaju i kašlju.

Foto: Photo by Nino Liverani on Unsplash

Foto: Ilustracija

Nedelju dana kasniije

Posle nedelju dana, vaši problemi će postati sve očitiji. U normalnim okolnostima vaši mišići i kosti služe da se održavate na tlu, ali sada kada ležite, oni više nemaju nikakvu funkciju, i samim tim - ako ih ne koristite - gubite ih. 

U toj istoj nedelji takođe gubite i oko 1% mišićne mase, naročito u područiju butina, zadnjice i ramena, s obzirom da ih više ne koristite.

U normalnim okolnostima, mišići bi uzimali šećer, koji se nalazi u vašoj krvi da biste funkcionisali. Ali nakon samo 10 dana lenčarenja u krevetu, ovaj proces se usporava. Posledice? Sav ovaj neiskorišćen šećer može da se nakupi u vašem krvotoku i dovede do dijabetesa tipa 2.

Inače, za svaku nedelju koju provedete ležeći u krevetu gubite oko 1% gustine kostiju, što znači da vaše kosti postaju krhke i lako lomnjive. Iz ovih razloga astronauti koji idu u svemir treniraju svaki dan po 2 sata i piju mnogo kalcijuma.

Posle 2 nedelje

Do druge nedelje, u vašem organizmu mogu da počnu da se razvijaju užasni čirevi. Oni se formiraju kada koštani delovi vašeg tela, poput kukova, karlice i zglobova pritiskaju isto mesto predugo. Stalni pritisak blokira protok krvi što ubija ćelije vaše kože, i, ako niste oprezni, čak mogu i da probiju slojeve kože i tkiva i "otkriju" vaše kosti i mišiće, što zvuči kao da polako postajete zombi.

U međuvremenu, mišići se troše brže nego ikada. Posle samo 2 nedelje izgubićete čak 10% mišićne mase, i to dovodi do novih problema - jer ako imate manje mišića i protok krvi i kiseonika je manji.

Foto: Photo by Robina Weermeijer on Unsplash

Foto: Ilustracija

Nakon mesec dana

Posle mesec dana vaše srce pumpa 30% manje krvi po otkucaju, i sa manje kiseonika koji cirkuliše vašim telom, osećate se sve umornije i umornije, iako se "odmarate" već mesec dana! 

Godinu dana kasnije

Ako ubrzo ne ustanete iz kreveta, biće vam sve teže i teže da ga napustite. Naime, posle 6 meseci ili čak godinu dana, većina vaših mišića je  potrošena, kosti su vam previše slabe i ne mogu više da podnesu vašu težinu i vaše srce je veoma oslabilo.

U međuvremenu, ni vaš mozak ne prolazi baš najbolje, jer ipak ste bili u istoj sobi mesecima, gledajući isti plafon, iste zidove, doslovno proživljavajući stalno jedan te isti dan u krug, što nije baš idealno za vaše mentalno zdravlje. Predugo ležanje u krevetu može da dovede do anksioznosti i depresije.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Dakle, godinu dana neprestanog ležanja u krevetu ipak ne izgleda kao najbolja ideja. Upravo je ovo razlog zašto doktori žele da njihovi pacijenti ustanu čim mogu i hodaju što je pre moguće, dok u međuvremenu medicinsko osoblje okreće pacijente na stranu svaka dva sata i podstiče ih da rade vežbe u krevetu da bi pokrenuli svoje mišiće i srce.

Ali, da ne bude sve tako crno - imajte na umu da nema ničeg lošeg u tome da provedete nedelju ujutru u krevetu, sve dok nastavljate da se krećete od ponedeljka!