Ne boje se korone - Folksvagen nastavlja sa proizvodnjom


IZVOR: Tanjug, Republika - 31.03.2020 | 22:16


Folksvagen i dalje planira da u avgustu krene sa isporukom svog električnog automobil ID.3 za masovno tržište, i ne namerava da smanji broj radnih mesta ukoliko se produži obustava proizvodnje u njegovim fabrikama izvan Kine, uzrokovana epidemijom koronavirusa, piše Fajnenšel Tajms.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Najvećeg svetskog proizvođača automobila, koji se suočava sa fiksnim troškovima većim od dve milijarde evra nedeljno jer njegovi pogoni u Evropi ne rade, obavezuju strogi evropski propisi o emisiji gasova i mogao bi da se suoči s velikim novčanim kaznama ako ne proda dovoljno vozila na baterije 2020.godine.

- Borimo se da ispoštujemo taj datum - rekao je Frank Viter, glavni finansijski director kompanije, ali je priznao da su VW-u “pomalo vezane ruke” zbog zatvaranja pogona u gradu Cvikau, gde se pravi model ID.3, i zbog kašnjenja u razvoju softvera.

Viter je dodao da se VV, koji je zatvorio svoje evropske fabrike najmanje do 9. aprila, nada da će ponovo pokrenuti proizvodnju znatno pre leta.

- Ne smatramo da je zatvaranje do juna naš verovatniji scenario. Ipak, zakonski okvir i spremnost kupaca da ponovo razmatraju kupovinu automobila biće ključni faktori - zaključio je Viter.

Procenjuje se da će globalna automobilska industrija 2020.godine pretrpeti veći pad nego za vreme finansijske krize, sa oko 10 miliona manje prodatih vozila, prema podacima IHS Markita.