Istraživanje potvrdilo - pušenje umanjuje vrednost automobila


IZVOR: - 27.09.2017 | 22:16


Osim što ugrožavaju svoje i tuđe zdravlje, pušači štete i svojim automobilima, tačnije umanjuju njihovu vrednost. To je pokazalo istraživanje britanskog portala "carbuyer".

Foto: pixabay.com

Osim što je štetno za zdravlje, pušenje umanjuje i vrednost automobila

Anketa je izvedena na uzorku od preko 6.000 ispitanika širom ove zemlje i pokazala je da njih 87 odsto nikada ne bi kupili automobil u kome su se pušile cigarete. Na ovom portalu koji objavljuje recenzije novih i polovnih automobila izračunato je da se, u proseku, automobil pušača proda po ceni koja je za 2.000 funti (oko 2.300 evra) manja od one koju dostiže isto vozilo čiji je vlasnik nepušač.

Gubitak - 9,6 milijardi funti!

Naravno, pedantni Englezi nisu na tome stali već su izračunali da se u naciji koja poseduje 30 miliona vozila od čega je vlasnika-pušača oko 7,6 miliona godišnje, zbog gubitka vrednosti automobila, pušači izgube oko 9,6 milijardi funti.

Duvanski dim, osim plućima pušača, šteti i automobilu. Uvlači se u tkaninu kojom su pokriveno nebo, vrata, sedišta. Stvara žutu skramu i ostavlja neprijatni miris kojeg se gotovo nemoguće osloboditi. Skupo dubinsko pranje u nekim slučajevima može pomoći ali ni ono nije svemoćno kada treba ukloniti neprijatni miris. Zaključak se sam nameće, pušenje ili zdravlje (i više novca od prodaje automobila).