Huavei uzvraća udarac: Pokrenuta nova tužba protiv SAD!


IZVOR: srbijadanas.com, Republika - 08.12.2019 | 03:30


Huavei je pokrenuo novu pravnu tužbu protiv Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zbog tvrdnji da kineski tehno gigant predstavlja sigurnosni rizik.

Foto: Tanjug/AP

"Ne postoje nikakve pretnje!"

Tužba dolazi nakon što je Federalna komisija za komunikacije SAD-a (FCC) zabranila američkim telekom operaterima da kupuju opremu od Huaweija novcem iz državnog fonda.

Usled ponavljanja optužbi iz SAD-a da Kinezi koriste Huawei za špijunažu, a sve zbog odnosa s kineskom vladom, iz tehno kompanije čvrsto tvrde da ne postoje nikakve sigurnosne pretnje.

Huavei traži od američkog Apelacionog suda da poništi odluku kojom se mobilnim operaterima u ruralnim delovima Amerike zaustavlja korišćenje novca iz vladinog fonda za pomoć u kupovini infrastrukturne opreme od kineske kompanije.

Govoreći na konferenciji za novinare u sedištu Huaweija u Shenzhenu, glavni pravni direktor kompanije Song Liuping rekao je - Američka vlada nikad nije predstavila stvarne dokaze koji bi pokazali da Huavei predstavlja pretnju nacionalnoj sigurnosti. To je zbog toga što ti dokazi ne postoje.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Ovo je već drugi pravni postupak koji Huavei pokreće protiv politike, administracije američkog lidera Donalda Trumpa.

Huavei je u maju pokrenuo sličnu pravnu akciju osporavajući odluku da se američkim državnim agencijama zabrani da kupuju njegovu opremu.

Podsećamo, Huavei ima vodeću ulogu u proizvodnji i prodaji ključne tehnologije za 5G telekomunikacijsku infrastrukturu sledeće generacije.