RECEPT STARIH MAJA: Ovako se pravi bogovska čokolada


IZVOR: n1info.com - 14.09.2017 | 20:30


Maje, Tolteci i Asteci su gajili drva kakoa pre više od 3.000 godina. Čokolada se smatrala hranom bogova, pa i njen recept vuče korene iz perioda Maja.

Foto: pixabay.com

Recept za čokoladu kakvu su jeli bogovi

Kakao je korišćen kao novac (njegova zrna) i cenjen je zbog navodnih medicinskih i afrodizijačkih kvaliteta.

Zrna su pečena, mlevena i kuvana, pa je od njih pravljeno gorko piće topla čokolada koje je korišćeno u verskim ceremonijama, sahranjivano u grobnicama velikodostojnika i korišćeno u slavu Ek Čua, majanskog boga, zaštitnika trgovaca i useva kakaoa.

Šećer i mleko su ovom piću dodati tek u XVI veku, s dolaskom španskih osvajača. Čokolada je na kraju stigla i u Evropu, a 1585. godine, Španija je primila prvu isporuku zrna kakaoa.

U istorijskom gradu Antigva (Gvatemala), drevna majanska tradicija se meša sa španskim kolonijalnim uticajima. Nekoliko tradicionalnih zanatlija, poput četvrte generacije Chocolate D'Taza i dalje koriste majansku tehniku pravljenja čokolade.

Tokom četvorodnevnog procesa, zrna kakaoa se suše, peku, ljušte i melju rukama koristeći tradicionalni kamen (metate). Čokolada se pravi na posebnoj podlozi petate.