SAN SVAKOG BICIKLISTE: Pet savršenih staza za vožnju na dva točka


IZVOR: Republika - 08.09.2017 | 01:12


Evropski gradovi mogu da se pohvale izuzetnim stazama za bicikliste i rekreativce. Najnovije istraživanje o gradovima koji nude najbolju infrastrukturu za bicikliste nedavno je pokazalo da najbolje uslove za vožnju imaju Danci u prestonici Kopenhagenu.

Foto: pixabay.com

Biciklisti i rekreativci uživaju na dva točka

Evropski gradovi mogu da se pohvale izuzetnim stazama za bicikliste i rekreativce.

Najnovije istraživanje o gradovima koji nude najbolju infrastrukturu za bicikliste nedavno je pokazalo da najbolje uslove za vožnju imaju Danci u prestonici Kopenhagenu, navodi Punkufer.

 Istraživanje je sprovedeno na temelju 14 različitih faktora, kao što su biciklistička infrastruktura, kultura vožnje bicikala, percepcija sigurnosti i mogućnost iznajmljivanja bicikala, a ovo su prvih pet gradova u kojima ćete zaboraviti na vožnju automobilom.

1. Kopenhagen, Danska

Kopenhagen je san svakog bicikliste. Oni koji vole da uživaju u vožnji na dva točka, u ovom gradu moći se da se voze brojnim stazama kojih ima gotovo kao i auto-puteva.

U poslednjih 10 godina, danska vlast je u infrastrukturu i razvoj biciklističkih staza uložila 134 miliona evra, pa je u tom razdoblju, između ostalog, izgrađeno 16 mostova za bicikliste i pešake.

Osim toga, u Danskoj 62 odsto stanovnika koristi bicikl za odlazak na posao ili u školu, dok se automobili u te svrhe koriste tek devet odsto.

2. Utreht, Holandija

Iako je Utreht najmanji holandski grad, on ima najbolju biciklističku stazu, koja se proteže na šest kilometara.

Da Holanđani vode računa o svojim biciklistima, dokaz je plan o izgradnji garaže za bicikliste sa čak 33.000 mesta. Takođe, grad je omogućio inovativne stvari poput biciklističke staze na kojoj nema čekanja na semaforu.

 

 

3. Amsterdam, Holandija

Grad koji svima padne na pamet kad se spomene bicikl ove godine je zauzeo treće mesto.

Veruje se da će grad greha i crvenih fenjera sledeće godine biti u samom vrhu, s obzirom na planove koji bi trebalo da učine Amsterdam najvećim biciklističkim gradom.

4. Strazbur, Francuska

Francuske gradove poput Nanta, Pariza i Bordoa turisti generalno obilaze biciklima, među njima je i Strazbur, koji definitivno prednjači.

Ovde su bicikli okupirali grad, a u planu je i izgradnja biciklističkog auto-puta.

 

 

 

 

5. Malme, Švedska

U protekle dve godine u švedskom gradu otvorena je Cykelhuset (biciklistička kuća), s ciljem promovisanja vožnje biciklima i pokazivanja stanovnicima kako mogu živeti i bez automobila.

Takođe, pre nekoliko meseci uspostavljena je trajektna linija za bicikliste koja povezuje Malme s Kopenhagenom.

Ukupno se može ukrcati 36 ljudi sa svojim dvotočkašima, a ovo je samo još jedan pokazatelj koliko su Danci i Šveđani ludi za biciklima.

 

 

A post shared by Kerstin Magnusson (@artkerstin) on Oct 25, 2015 at 6:44pm PDT