Ovo je najopasnija ptica na svetu, ubija ljude, a evo gde je ima u Beogradu


IZVOR: Republika - 16.04.2019 | 06:03


Marvina Hahosa (75) iz Gejnsvila na Floridi ubio je veliki kazuar, ptica koja se smatra najopasnijom na svetu, preneli su američki mediji.

Foto: facebook.com/Zolooški vrt Beograd

Kazuar, najopasnija ptica na svetu

Vlasnik velikog kazuara u petak je na svojoj farmi pao nedaleko od ptice, koja ga je potom napala i usmrtila svojim velikim kandžama. Ubrzo je prevezen u bolnicu gde je umro. Smrt se tretira kao nesrećan slučaj.

- Izgleda da je vlasnik pao i ptica ga je napala nakon pada – saopštio je zamenik šefa vatrogasaca oblasti Alačua Džef Tejlor.

Vlasti Floride ističu da kazuar može predstavljati pretnju po ljude i da zahteva posebne uslove držanja.

- Vlasnici takođe moraju imati značajno iskustvo u ophođenju sa ovim životinjama – saopšteno je iz Komisije za očuvanje divljeg života Floride.

Veliki kazuar (poznat i kao Južni kazuar ili Dvoresi kazuar) smatra se smrtonosnim prvenstveno zbog svojih ubitačnih kandži, nalik na bodeže, čija dužina dostiže i od 10 centimetara.

Srećom, prirodno stanište ovih opasnih ptica je Australija i Nova Gvineja, ali velike kazuare možete videti i u Beogradu. Tačnije u Zoološkom vrtu u Beogradu.

Svi koji posete životinjsku oazu na Kalemegdanu mogu da pronađu i pogledaju i Velikog kazuara već na samom ulasku. Tu se možete (bezbedno) uveriti u dužinu oštrih kandži, ali i lepotu i raznobojnog perje ovih neobičnih ptica.