DOBRO, ALI NE PRETERANO: Skroman rast evropskog tržišta automobila u prošloj godini


IZVOR: autoblog.rs/Tanjug - 19.01.2019 | 23:16


Evropska asocijacija proizvođača automobila, ACEA, kaže da je tržište automobila na Starom kontinentu zabeležilo skroman rast 2018. godine, iako je prodaja posustala u poslednja četiri meseca pod uticajem primene novih propisa o testiranju emisije gasova.

Foto: Printscreen/YouTube/CAR TV

BMW je zabeležio rast prodaje od devet odsto

ACEA je objavila a je prodaja automobila u celoj godini porasla za 0.1 podsto na 15.2 miliona putničkih vozila, što je peta uzastopna godina rasta, prenosi AP.

Foto: Volkswagen Media

Dizelgejt je napravio probleme u poslednja četiri meseca

Pozitivan rezultat je zabeležen uprkos smanjenju prodaje u periodu septembar-decembar, pri čemu je u poslednjem prošlogodišnjem mesecu pala za čak 8.4 odsto, zbog pooštrenih pravila o testiranju emisije koja su stupila na snagu u septembru, napominje američka agencija.

Uoči uvođenja novog laboratorijskog testa za automobile prodaja je skočila u avgustu za skoro jednu trećinu, jer su proizvođači ponudili kupcima povoljne uslove kupovine kako bi "očistili" zalihe vozila koja ne ispunjavaju nove standarde.

U decembru je jedino u Italiji zabeležen rast prodaje od 2 odsto. Kada je reč o kompanijama, takav trend je takođe zabeležio proizvođač luksuznih automobila BMW s rastom prodaje od 9 procenata.