VOZAČI BEZ REČI: Postavljen NOVI ZNAK kraj kolovoza, nikom nije bilo jasno ŠTA ON PREDSTAVLJA


IZVOR: Republika - 26.08.2023 | 13:32


Nikom nije bilo ni na kraj pameti na šta se znak odnosi. Interesantno je da je znak na ulice uveden još 2020. godine ali je zbog pandemije ostao na margini i vozači ga nisu upamtili kada je posle samo nekoliko dana povučen

Foto: pixabay.com
VOZAČI BEZ REČI: Postavljen NOVI ZNAK kraj kolovoza, nikom nije bilo jasno ŠTA ON PREDSTAVLJA

Vozači širom Francuske izašli su ovih dana na puteve gledajući u neverici jedan znak kako im stoji kraj puta i nešto ih obaveštava.

Znak je prvo osvanuo u Lion, Strasburu i Grenoblu, a plan je da se proširi na teritoriju čitave zemlje. Kao što se može videti, u pitanju je beli romb na plavoj pozadini.

Oni koji nisu znali šta znači ovo obaveštenje, brzo su obavešteni da on signalizira da je vozna traka namenjena isključivo određenim vozilima u saobraćaju, prenosi RevijaHak.

Ta vozila su karpuling (automobil za više osoba), električna vozila, taksiji i autobusi.

Uprkos tome što je znak osmišljen i uveden još 2020. godine, zbog pandemije i kasnijih procedura, tek ovog leta stupio je na scenu.

Foto: gouv.fr

 

 

Primenjuje se na auto-putevima i putevima sa više saobraćajnih traka u jednom pravcu. Znak je u funkciji samo tokom određenog vremena (aktivira se na digitalnim portalima iznad voznih traka) kao što su periodi saobraćajnih gužvi.

Znak, kao i svi ostali, u obavezi je da se poštuje. Ako ga ignorišete a vozite se po Francuskoj, kazne su do 135 evra.