6 znakova da vam je dete mali genije


IZVOR: Republika - 09.10.2018 | 22:47


Mnogi (pre)ponosni roditelji smatraju da je njihovo dete supernapredno ili da napreduje brže, da je pametnije ili nadarenije od ostale dece.

Foto: pixabay.com

Foto ilustracija

Međutim, većina dece su genijalci i budući dobitnici Nobelove nagrade jedino u očima svojih  roditelja.

Ali, naravno, uvek postoje izuzeci, odnosno, zaista nadprosečno nadarena i inteligentna deca, a evo i znakova koji ukazuju na to  

1. Dete jako rano zna da čita

Da li je vaše dete počelo da čita još sa četiri godine? Deca koju zanimaju knjige već u ranom detinjstvu, po pravilu imaju viši koeficijent inteligencije (IQ).

Većina dece počinje da čita oko šeste godine života. 

Foto: pixabay.com

2. Dete je muzikalno  

Svejedno radi li se o gitari, violini, flauti, bubnjevima ili jednostavno sklonosti ka pevanju – dete koje pokazuje sklonost ka muzici obično je vrlo inteligentno. 

3. Ima dobro pamćenje

Vaše dete sve upamti i priča o stvarima koje su se dogodile pre nekoliko nedelja ili meseci? To je dobro! Znači da ima dobro sećanje – i visoki IQ. 

4. Znatiželjno je 

Prema časopisu "Harvard Business Review" radoznalost je takođe važna kao i inteligencija. Deca koja puno pitaju žele po pravilu mnogo da nauče te često imaju viši IQ od druge dece.

Foto: instagram.com/laloylila

Vrlo je važno šaliti se i pustiti dete da se šali sa vama

5. Ima smisla za humor

Vaše  dete stalno smišlja neke šale? Ako vam to ide ponekad na živce – smiri se i pisti ga da se zeza. Mensa tvrdi da je dobra porcija humora znak za visoki IQ. 

6. Rado razgovara – pa i sa odraslima 

Vaše dete se ne gasi,  pa rado priča čak i s odraslim osobama? To je dobro. To je takođe jedan od znakova visoke inteligencije. 

Još nešto: ako dete nema ni jednu (ili tek neku) od tih karakteristika, nemoj biti tužna. Još uvek može postati genij!