ŽENE, OBRATITE PAŽNJU: Ukoliko imate infekciju vagine, ove stvari obavezno izbegavajte


IZVOR: Republika - 22.05.2018 | 22:47


Žene se često bore sa ovim problem, žaleći se da ne znaju uzrok nastajanja ili povratka istog. Među najčešćim je obolenje izazvano gljivicom kandidom, koja uzrokuje veliki svrab, oticanje, crvenilo i bol pri seksualnim odnosima i mokrenju. Takođe je još jedan od simptoma i promenjen sekret koji može biti bele boje, sirast i slatkastog mirisa (ukoliko ima neugodan miris, u pitanju je i bakterijska infekcija) ili providnovodenast.

Foto: pixabay.com

Da se ova, ali i bilo koja druga gljivična infekcija ne bi ponovo vratila, potrebno je da sredina u vagini bude neoštećena, ali i da u njoj preovlađuju dobre bakterije poput laktobacila - a za to je potrebno voditi posebnu rutinu i izbegavati nekoliko sledećih stvari...

Antibiotici

Iako uništavaju loše bakterije koje su izazvale upalu u bilo kojem delu organizma, one istovremeno mogu i uništiti dobre bakterije iz vagine koje održavaju njenu kiselost i nisku pH vrednost. Zato jeuvek dobro uz antibiotik koristiti i probiotik koji će sve držati pod kontrolom.

Preuska i mokra odeća

Za razvijanje gljivica je idealno mesto koje je toplo, vlažno i blago kiselo, a takva sredina se stvara kada koža vagine ne može da "diše" usled nošenja preuske odeće ili veša. Takođe se uzima u obzir i materijal veša koji nosite: sintetiku izbegavajte u širokom luku i uvek birajte veš od mekanog pamuka. Ukoliko trenirate ili volite da plivate, uvek presvlačite veš i nikada nemojte ostajati u vlažnim gaćicama.

Velike količine hrane koja sadrži kvasac i šećer

Logično je da se nutrijenti iz hrane šire kroz celo telo putem krvi, pa se to isto dešava sa hranom koja je bogata šećerom i kvascem. Gljivice se u vagini hrane šećerom i skrobom, pa je zato bitno da smanjite konzumaciju piva, vina, fermentisane hrane i slatkiša.