DAN PRE SMRTI MEDICINSKA SESTRA UPUTILA JEZIVU PORUKU: Obratila se NJOJ i rekla samo jednu rečenicu!


IZVOR: Nevena Jakovljević - 20.02.2024 | 12:30


Tačno 24 sata pre nego što je umrla poslala je važnu poruku.

Foto: facebook.com/printscreen
DAN PRE SMRTI MEDICINSKA SESTRA UPUTILA JEZIVU PORUKU: Obratila se NJOJ i rekla samo jednu rečenicu!

Kerijen Franks (30) dobila je smrtonosnu bolest dok je volontirala na odeljenju NHS - a u novembru 2020. Ali, nije joj rečeno da je bila izložena tuberkulozi (TB) mesecima, što je odložilo njeno postavljanje dijagnoze i doprinelo smrti, navodi se u  izveštaju. 

Nekada zdrava medicinska sestra poslala je jezivu poruku svojoj mami nakon što joj je konačno dijagnostifikovana bolest dan pre smrti, preneo je Miror.

Pisalo je: "Mama, otkrili su šta imam. Imam tuberkulozu."

Ona je ubrzo nakon toga stavljena u komu intenzivne nege, tako da njena porodica nije mogla da se oprosti, a preminula je  27. avgusta 2021. Tuberkuloza je infekcija koja obično pogađa pluća i može biti veoma ozbiljna ako se ne leči. Prenosi se bliskim kontaktom sa nekim ko je bolestan, udisanjem kapljica koje se oslobađaju kada neko sa aktivnom tuberkulozom kašlje.

Foto: shutterstock

Tuberkuloza se prenosi bliskim kontaktom

Takođe je moguće imati tuberkulozu u telu bez pokazivanja simptoma ili zaraze - to se naziva latentna tuberkuloza.

Nedavni podaci pokazuju da su se slučajevi ove bolesti u Engleskoj povećali za više od 10 odsto prošle godine - sa 4.380 u 2022. na 4.850 u 2023, prenosi "San".

Istraga o njenoj smrti otkrila je da je žena bila izložena - i zaražena - tuberkulozom od pacijenta sa aktivnom tuberkulozom, te je zbrinuta na jedinici u kojoj je radila od 23. do 24. novembra 2020. godine.

Ali, medicinskoj sestri nije rečeno da je bila u kontaktu sa pacijentom koji je bolovao od tuberkuloze.

- Kerijen nije bila zaposlena u NHS-u, već se dobrovoljno prijavila preko RAF-a da preuzme smeštaj u bolnici NHS-a, da pomogne tokom pandemije Covid-19 - piše u izveštaju.

- Kerijen nije bila klasifikovana od strane bolnice kao bliski kontakt sa zaraženim pacijentom, tako da nije imala koristi od praćenja kontakata, pisama upozorenja i obaveštenja ili bilo kakvog obrazovanja o znacima TB infekcije na koje bi trebalo da pazi u narednim mesecima. Do trenutka kada se ona razbolela od respiratornih simptoma u junu 2021., ni ona, ni njen lekar opšte prakse, ni odeljenje za medicinu rada RAF-a nisu bili obavešteni da je radila na bolničkom odeljenju gde je pacijent bio pozitivan na tuberkulozu.

U izveštaju je zaključeno da je njena smrt mogla da se spreči da su lekari znali da je bila u kontaktu sa nekim ko boluje od tuberkuloze.

BONUS VIDEO: