OVE STVARI NE SMEMO DA DRŽIMO NA FRIŽIDERU - OPASNIJE JE NEGO ŠTO MISLIMO: Navika može žestoko da nas KOŠTA, prestanite to da radite!


IZVOR: Republika/M.Ognjenović - 11.02.2024 | 13:40


Obratite pažnju na ove stvari.

Foto: shutterstock
OVE STVARI NE SMEMO DA DRŽIMO NA FRIŽIDERU - OPASNIJE JE NEGO ŠTO MISLIMO: Navika može žestoko da nas KOŠTA, prestanite to da radite!

Da li koristite prostor na vrhu frižidera za skladištenje kutija od hrane, kuhinjskih aparata ili drugih sitnica? Stručnjaci za bezbednost doma upozoravaju da je to opasna praksa, a evo i zašto.

Vrh frižidera često izgleda kao praktično mesto za odlaganje stvari - prostran je, izvan našeg uobičajenog vidokruga, te ga često iskoristimo kako bismo se oslobodili nereda na radnoj površini ili u ostatku kuhinje. Međutim, postoji dobar razlog zašto ne bismo trebali koristiti taj prostor za skladištenje, što je objasnio vatrogasac Džejms Flin iz Denvera.

- Frižider otpušta toplotu dok hladi i zamrzava hranu, i ta toplota mora negde da ode. Kondenzatori frižidera se obično nalaze na vrhu, sa strane ili pozadi, u zavisnosti od modela. Blokiranjem protoka vazduha, možete ometati rad frižidera. To može rezultirati skraćenjem životnog veka frižidera ili, u najgorem slučaju, povećanim rizikom od požara - objašnjava vatrogasac.

Foto: shutterstock

Česta popravka frižidera može biti samo jedna od posledica

Evo četiri stvari koje ne biste trebali držati na vrhu frižidera:

Manji kućni aparati:

Često stavljamo manje kuhinjske aparate na vrh frižidera kako bismo ih držali pri ruci, ali ovo može biti opasno.

- Nikada ne treba držati teške ili nestabilne predmete na vrhu frižidera - upozorava Flin. Svaki put kad otvorite frižider, on se pomera, pa postoji rizik da neki od uređaja padne i povredi vas.

Posuđe:

Velike činije za mešenje ili šerpe zauzimaju mnogo prostora. Ako nemate dovoljno prostora u kuhinji, možda biste ih pokušali staviti na vrh frižidera. Međutim, to može biti opasno jer postoji rizik od pada i potencijalnih povreda.

Kuvari:

Držanje kuharskih knjiga na vrhu frižidera je česta praksa, ali nije preporučljivo. Papiri i druge zapaljive stvari ne bi trebalo držati na uređajima koji isijavaju toplotu. Postoji rizik da padnu iza frižidera i blokiraju ventilaciju ili povrede ukućane ako padnu.

Hleb:

Iako je očigledno da svež hleb ne bi trebalo stavljati na vrh frižidera, često se postavlja pitanje o hlebu u kesi. Zbog toplote koju frižider otpušta, rizikujete da se hleb ubuđa.

Držanje predmeta na vrhu frižidera nije samo nepraktično, već može biti i opasno po vašu bezbednost i sigurnost.

BONUS VIDEO: