OVAKVU MUSAKU NISTE PROBALI: Grčki način spremanja je sve ODUŠEVIO, jedan sastojak je KLJUČAN!


IZVOR: M.O. - 30.10.2023 | 14:30


Svi će vam tražiti parče još.

Foto: youtube/printscreen/ The Cooking Foodie
OVAKVU MUSAKU NISTE PROBALI: Grčki način spremanja je sve ODUŠEVIO, jedan sastojak je KLJUČAN!

Retko kada ćemo čuti da neka osoba ne voli musaku. Jelo od mlevenog mesa i krompira, zaliveno jajima i mlekom, mnogima je broj jedan ručak! 

Grčka musaka je nešto drugačija, ali je ukus takođe ukus fantastičan. Sigurno ćete oduševiti sa njom jer su sastojci samo "pojačani" i izmenjeni. 

Sastoji: 

Jedan patlidžan,

800 grama mešanog mlevenog mesa,

dve paprike,

šest krompira, 

200 grama paradajz pirea,

150 ml vode,

so, biber, mlevena paprika.
 

Za preliv:

Dve kašike brašna, 

40 grama maslaca, 

800 ml jogurta, 

150 grama sira, 

tri jajeta, 

biber, so, origano.

Foto: youtube/printscreen/ The Cooking Foodie

Musaka na ovaj način će vas oduševiti

 

Priprema: 

Patlidžan prvo dobro oprati,osušiti ubrusima, pa iseći na lepe tanke šnite, usoliti i ostaviti da petnaestak minuta odmore i puste sok. Nakon toga ih treba ocediti, proprati i svaku krišku osušiti na ubrusu, pa propržiti na maslinovom ulju. Svaku stranu pržiti minut-dva, ne više.

Krompir iseckajte na tanke kolutove, a zatim ih blago preržite. Odvojte ih i stavite na ubrus da se masnoća upije. 

Luk sitno isecakajte pa propržite, zajedno sa dve iseckane paprike  a zatim dodajte mleveno meso. Posle 20 minuta, dodajte 200 grama paradajz pirea. Pržite sve dok sva tečnost ne upije, pa dodajte začine. 

Bešamel sos

Na ulju i malo maslaca propržiti brašno, pazeći da ne potamni, dodati mleko i začine i skuvati. Sos treba da bude nešto gušći nego obično.

Nađite odgovarajuće posuđe a zatim krenite da ređate. Prvo patlidžan, zatim meso, krompir, pa zatim bešamel. I sve tako dok se svi sastojci ne potroše. Na samom kraju dodajte rendani sir. 

BONUS VIDEO: