EVO ZBOG ČEGA NE TREBA KUPOVATI ŽUTU TESTENINU: Italijani OTKRIVAJU koja boja pokazuje da je reč o NAJBOLJEM KVALITETU


IZVOR: N.J. - 15.09.2023 | 16:00


Taljatele, špagete, bukatini, rigatoni, tortiglioni i testinine ostalih oblika i sastava ima na pretek zbog čega je teško odabrati najbolje, ali jedno morate znati.

Foto: YouTube/JECA SVAŠTARICA
EVO ZBOG ČEGA NE TREBA KUPOVATI ŽUTU TESTENINU: Italijani OTKRIVAJU koja boja pokazuje da je reč o NAJBOLJEM KVALITETU

Podrazumeva se da su Italijani svetski pravci koji pojedu najviše testenine godišnje. Prema proračunima u pitanju je šest do sedam ovakvih obroka nedeljno na stolu. Većina te testenine je kupovna.

Najčešće mišljenje je da bi testinina bila kvalitetna mora biti sveža i napravljena ručno.

Da li ste znali da osim u nekoliko regija, Italijani se ne zamaraju previše. U nekim restoranima kuvari se upravo oslanjaju na kupovnu testininu. Ipak, ono što ste i sami sigurno primetili je da je neka testenina žuta, a neka bela. Sigurno ste se bar jedom zapitali koja je razlika?

Foto: Izvor: Unsplash/ Karolina Kołodziejczak

Makarone sa sirom

Kako izgleda kvalitetna testenina?

Zapravo, visokokvalitetna suva testenina mora izgledati malo "prašnjavo", neprozirno i ne baš sjajno, odnosno sa hrapavom površinom svetlije boje. Otprilike, što gore izgleda to znači da je pažljivije pravljeno. 

Izbegavajte suvu testeninu koja izgleda previše glatko, i jako žuto jer to ukazuje na nizak kvalitet.

Foto: pixabay.com

Različite vrste testenina

Kako prepoznati kvalitetnu testeninu u supermarketu?

Prvo što morate znati je da se suva testenina pravi od testa sastavljene od krupice durum pšenice i vode, koje se zatim sabije u kalup, da bi se dobio željeni oblik. Taj postupak se naziva trafilatura, a nakon njega testenina se potpuno suši. Dakle, pored čitanja sastava testenine, možete je proveriti i golim okom, piše sajt "Why Italians".

BONUS VIDEO: