NAUČNO ISTRAŽIVANJE DOKAZALO: "Funkcija žene nikada nije bila da sedi kod kuće, OVO je bila njena funkcija!"


IZVOR: M.O. - 29.06.2023 | 11:30


Pronašli su žene kako vrebaju plen u osam od deset društava lovaca-sakupljača širom Severne i Južne Amerike, Afrike, Azije i Australije od 1888. do 2020.

Foto: unsplesh.com
NAUČNO ISTRAŽIVANJE DOKAZALO: "Funkcija žene nikada nije bila da sedi kod kuće, OVO je bila njena funkcija!"

Iako su svi oduvek mislili da je žena bila ta koja je sedela kod kuće dok su muškarci išli u lov i borili se za celu porodicu, ipak, izgleda da je istina skroz drugačija. 

Studija o 63 zajednice dovodi u pitanje istorijsku ideju da su žene ostavljene kod kuće samo da se brinu o deci i sakupljaju voće i bobice.

Dr. Kara Vil Šefler  je rekla da žene imaju "više fleksibilnosti" sa oružjem i strategijama. I bilo je dokaza da su koristili noževe, lukove, mreže, mačete, koplja i samostrele.

Foto: unsplesh.com

Funkcija žene se oduvek smatrala bitnom i u lovu.

Rado su lovile same ili sa partnerima, ženama, decom ili psima - dok su muškarci radije išli sami, sa drugom odraslom osobom ili psom.

Žene igraju aktivnu i važnu ulogu u lovu i podučavanju lova - čak i ako koriste različite alate i strategije.

Rodne uloge specifične za pol obično se povezuju sa rodnim osobinama kao što su muškarci manje emotivni, dok žene imaju tendenciju da pokazuju više brižnog ponašanja.

- Podaci o ženama koje love direktno su u suprotnosti sa uobičajenim verovanjem da žene isključivo skupljaju dok muškarci isključivo love - rekla je Kara, prenosi "The Sun". 

BONUS VIDEO: