NARODNA VEROVANJA ZA MAJ: Neki običaji poštuju se VEKOVIMA, a evo šta da uradite da bi vam cela godina bila PLODNA NA SVIM POLJIMA


IZVOR: N.J. - 04.05.2023 | 18:09


Stavite bilje na vrata, ali i na sledeća mesta.

Foto: shutterstock
NARODNA VEROVANJA ZA MAJ: Neki običaji poštuju se VEKOVIMA, a evo šta da uradite da bi vam cela godina bila PLODNA NA SVIM POLJIMA

Narodni kalendar kod Srba ima skup nepisanih pravila kojih se ljudi vekovima pridržavaju. Prema crkvenom tumačenju ovaj mesec naziva se i carski, a od davnina se smatra mesecom u kom se zaljubljuju čak i oni koji kažu da nisu nameravali, niti sebe smatraju osobom zaljubljive prirode.

Osobe koje su rođene u ovom mesecu

Obično su veseli, oštrog duha, skloni učenju. Takođe pametni su pa mogu lako zarađivati novac, ali ga brzo i potroše što je takođe problem. Naizgled su mirni, ali brzo planu. Reč je o otvorenim osobama koje odmah u lice kažu šta hoće i šta o osobi misle. April im je baksuzan mesec i tada će imati svakakve štete. Oni bi trebalo da se paze bolesti.

Maj mesec se smatra granicom između zime i leta, a sve ritualne radnje koje se vrše vezane su za zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih iz kuće, plodnost stoke i dobre useve.

Foto: shutterstock

Nasmejana žena

Najviše rituala vršeno je oko  Đurđevdana, jer od toga zavisi kakav će biti ceo mesec.

Prema narodnom verovanju oni koji u maju okite vrata, prozore i čitavu kuću raznim biljem imaće plodnu godinu.

Običaji i verovanja srpskog naroda vezana za Đurđevdan su svakako postojali i pre nego što je primio hrišćanstvo. Sveti Đorđe je svojim praznikom svakako zauzeo mesto starog srpskog božanstva plodnosti Jarila i njegovog praznika.

U tom periodu su se kitila vrata, prozori i generalno kuća i to raznim biljem kako bi godina bila uspešna, prenosi "Stil".

BONUS VIDEO: