ČISTA KUĆA I ZDRAVA JELA: Male tajne velikih domaćica!


IZVOR: Jelena MLADENOVIĆ - 01.01.2018 | 23:47


Zagorele šerpe i tiganje ne bacajte, masne mrlje pospite talkom, a sirćetom izglancajte escajg.

Foto: pixabay.com

Bake su najiskusnije kada su kućne tajne u pitanju

Svaki kućni problem, bilo da je fleka na stolnjaku ili neprijatan miris kupusa, može da se reši uz pomoćneverovatnih trikova. Ulje u tiganju neće prskati ako u njega prvo stavite malo soli, pa tek posle ulje. Ovo je samo jedna od metoda naših baka koje su domaćinstvo održavale čistim i prijatnim, a Srpski telegraf vam predstavlja male kućne i kuhinjske tajne velikih domaćica.

Kućni trikovi

  • Ne terajte pušače iz kuće, oterajte neprijatan miris tako što ćete napuniti kanticu sa vodom u koju ćete ubaciti glavicu luka. Ostavite je na sredini sobe čitavu noć. Neprijatan miris će nestati!
  • Zagorele šerpe i tiganje ne bacajte. Vratite ih na ringlu i dolijte pola sirćeta - pola vode, zagrejte sud do ključanja i ostavite tako pet minuta, zatim sklonite sa vatre i ostavite 30 min. Rezultat ćete videti i sami.
  • Zarđale baštovanske alatke možete lakše očistiti metalnim sunđerom uz mešavinu limunovog soka (60%) i soli (40%)
  • Da biste iz cele kuće odstranili neprijatan miris kupusa, kelja ili karfilola, obavezno pri kuvanju ovog povrća stavite u platnenu kesicu tvrd komad hleba da se kuva zajedno s povrćem. Šerpu u kojoj se kuva kupus prekrijte čistom krpom natopljenom sirćetom.
  • Patike znaju da šire neprijatan "miris", pogotovo posle dužeg nošenja. Da biste ga smanjili, naspite unutar patika ili cipela sodu bikarbonu.

    Foto: pixabay.com

  • Masne mrlje na tkaninama uklonićete ako ih pospete talkom. Kasnije ih iščetkajte.
  • Neprijatan miris masnoće i zagorelih ostataka hrane iz šporeta uklonićete ako na dno sipate šaku soli, dok je rerna još topla. Kasnije je operite na uobičajen način.
  • Male kalupe za kolače možete napraviti sami. Presavijte aluminijumsku foliju nekoliko puta i oblikujte je po želji.
  • Da biste svoj escajg, čaše i posuđe od rostfraja očistili od kamenca, isperite ga nakon pranja u alkoholnom sirćetu i vodi. Zatim ispolirajte suvom krpom i rostfraj će biti čist i blistav.
  • Mrlje od vaza koje ostanu na nameštaju možete ukloniti tako što ćete na suvu krpicu staviti malo majoneza ili iscediti pastu za zube na mokru krpu i istrljati umrljano mesto.
  • Pamučni stolnjaci i posteljina zabeliće se onog trenutka kada, posle iskuvavanja na 90 stepeni, u vodu za poslednje ispiranje dodate čašu sirćeta ili limunske kiseline.
  • Ako se u nameštaju oseća neugodan miris, takav nameštaj treba iznutra dobro prebrisati rastvorom hipermangana. Ovaj rastvor se može koristiti i za uklanjanje neprijatnog mirisa crnog luka sa ruku.
  • Bela haljina koju želite da obučete za svečane događaje dobiće potpunu belinu ako je nekoliko sati potopite u mlaku vodu u koju ste razmutili malo skroba ili dodali vodu u kojoj se prethodno kuvao pirinač.
  • Dečjim puderom očistite kvake. Da biste temeljito očistili metalne kvake na prozorima i vratima, napravite smesu od dečjeg pudera i alkohola, a zatim ih istrljajte flanelskom krpom.
  • Trikovi za kuhinjske namirnice

  • Kivi, kruške, breskve ili paradajz brže će sazreti ako ih stavite u kesicu zajedno sa jabukom.
  • Ako vam se testo za palačinke lepi za tiganj i nije rastresito, dodajte čašu piva ili sneg od belanceta s malo soka od limuna - palačinke će biti rastresitije i neće se lepiti.
  • Kuvana jaja će se lakše ljuštiti ako u vodu u kojoj se bare dodate kašiku soli. Kada su jaja kuvana, malo razbijte ljusku i prelijte ih hladnom vodom, a to će pomoći da ih lakše oljuštite.
  • Karfiol će i posle kuvanja zadržati lepu belu boju ako u vodu gde se kuva sipate šoljicu mleka.
  • Ukoliko vam je za pripremu nekog kuvanog jela potrebna kisela pavlaka, zamenite je mešavinom malo mleka sa pola kašičice brašna i kašikom limunovog soka.
  • Meso treba prati na brzinu, pod tekućom vodom. Nikada ga nemojte ostaviti da stoji u vodi, izgubiće dobar deo dragocenih sastojaka.
  • Pre prženja, držite neko vreme meso u mleku. Daleko je ukusnije i mekše.
  • Glavica luka oksidira u dodiru sa vazduhom i postaje otrovna. Ne čuvajte je za neko iduće jelo.
  • Zamrznutu hranu treba držati najviše 24 časa u frižideru posle vađenja iz zamrzivača.
  • Ulje u tiganju neće prskati ako u njega prvo stavite malo soli, pa tek posle ulje.
  • Ako ste meso ispekli mnogo pre serviranja, ono će zadržati svežinu ako u rernu dodate sud sa vrelom vodom.
  • Foto: pixabay.com

    Zbog nekoliko kapi limuna za neki recept ne morate načinjati ceo limun, probušite ga vrhom noža i kroz tu rupu iscedite koliko vam treba.

  • Da biste brže ulupali sneg od belanaca, prilikom mućenja belancima dodajte nekoliko kapi limuna ili sirćeta.

  • Mutnu goveđu supu izbistrićete ako u nju sipate jedno belance izlupano viljuškom. Posle nekoliko minuta, belance će pokupiti čestice belančevina koje supu čine mutnom, pa će nakon ceđenja ponovo biti bistra.