JEDITE BEZ GRIŽE SAVESTI: Uz ovaj trik smanjićete kalorije u testenini i sačuvati vitak stas!


IZVOR: Republika - 21.11.2020 | 20:57


Testenina je omiljeno jelo mnogih ljudi širom sveta. Međutim, ukoliko pazite na liniju ili ste skloni gojenju, preporučuje se da je ne jedete često i nikako u velikim količinama. Donosimo vam trik uz pomoć kojeg možete uživati u omiljenom jelu, ali sa smanjenim brojem kalorija!

Foto: Photo by Unsplash

Foto: Ilustracija

Koliko god ukusna bila, testenina je sama po sebi skrob, koji nije naročito dobar za ljude. Tako 100 grama testenine sadrži oko 390 kalorija, a većinu toga čini skrob, koji se u ljudskom telu pretvara u šećer, odnosno skladišti kao salo.

Ipak, naučnici imaju dobru vest za sve ljubitelje testenine - postoji način da se smanji broj kalorija u njoj!

Sve što treba da uradite jeste da je ne jedete odmah nakon kuvanja, već da je ohladite, pa ponovo zagrejete!

U njoj su ispitanicima davali testeninu, a nakon toga im merili nivo šećera u krvi svakih 15 minuta.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Oni koji su jeli sveže skuvanu testeninu imali su čak dvostruko veći nivo šećera u krvi, u odnosu na one koji su jeli iste količine testenine koja je prvo bila ohlađena, a potom podgrejana.

Ovo otkriće je zapravo samo slučajan zaključak do kojeg se došlo tokom eksperimenta u emisiji Trust Me, I'm a doctor (Veruj mi, ja sam lekar), koju emituje televizija BBC.

Drugim rečima, podgrejani ostaci ručka ili večere, barem kada je reč o tjestenini, su puno zdravija opcija. Na taj način smanjuje se rizik od dijabetesa, ali i gojenja, savetuje doktor Zdravko Dren, a prenosi novi.ba.