Moćna mirođija nije samo ukusan začin: Ova biljka štiti organizam od zloćudnih bolesti i pomaže u izbacivanju otrova


IZVOR: Republika - 02.10.2020 | 17:12


Mirošiju često koristimo kao dodatak jelima zbog njenih aromatičnih karakteristika, ali ova moćna biljka, naročito čaj, sadrži lekovita svojstva koji rešavaju brojne probleme.

Foto: pixabay.com

Upotreba mirođije poznata je od davnina i često se ova začinska biljka naziva "darom bogova".

Jedna sirova grančica korena mirođije sadrži malo kalorija i bogata je vitaminima A, B i C i mineralima - natrijumom, kalcijumom, kalijumom i magnezijumom.

Stablo i listovi sveže mirođije treba da budu zeleni i da ne sadrži pupoljke jer to onda znači da je prezrela.

 
$bp("Brid_01658644", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"238"});

Ova biljka sadrži dragoceno ulje čiji osnovni sastojak, prema nekim proučavanjima, ublažava upalu i sprečava pojavu raka. Istraženo je da materije koje su sadržane u mirođiji, sprečavaju rast raka i tera ih da se samounište u određenim slučajevima.

Pored ovih lekovitih svojstava, mirođija sadrži i  selen, važan mineral koji igra osnovnu ulogu u funkcionisanju jetre i čisti od toksina, koji se smatraju ključnim faktorima za pojavu zloćudnih tumora.

Takođe se pokazala veoma korisnom i kod skidanja viška kilograma.

 
$bp("Brid_01658658", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"226"});

Mirođija pomaže kod detoksikacije tela i sprečava skupljanje tečnosti u organizmu. Ona deluje kao blag diuretik koji ubrzava izbacivanje viška vode. Naučnici su ustanovili da je čaj od mirođije veoma važan u kontrolisanju faktora koji su povezani sa telesnom masom, kao i apetitom i gubitkom energije.