OSLOBODITE SE: Tehnika za pobedu straha


IZVOR: Dragana SIMIĆ - 12.09.2017 | 22:16


Naši strahovi često umeju da budu neutemeljeni i bez osnova, već postoje samo "za svaki slučaj", da bismo se, kako kaže ruski pisac Aleksandar Svijaš, pripremili na neku moguću lošu situaciju.

Foto: pixabay.com

Oslobodite se svih strahova

Kako se već godinama bavi strahovima i popularnom psihologijom, Svijaš je osmislio vrlo jednostavnu i veoma delotvornu tehniku koja može da vam pomogne da prevaziđete svaki strah - od onog površnog do najdubljeg. Ova njegova vežba sastoji se iz tri faze.

Prva faza: Kada osetite strah, odmah se, namerno, uplašite još više, koliko god možete. Upotrebite svoju maštu i preterajte koliko god možete. Preuveličajte uzrok straha, zamislite najgoru stvar koja može da se desi, počnite da drhtite, osetite kako vam celo telo poprima taj uplašeni oblik, kako vam se diže kosa na glavi.

Druga faza: Izmestite svoju svest sa strane. Dok ste uplašeni, vi ste u centru tog straha, odnosno strah je u centru vas. Sada ga ostavite tu gde jeste i izađite iz njega. Posmatrajte ga sa strane. Više niste vi ti koji ste se uplašili, ali strah je tu, kao da je u pitanju neko drugi. Gledajte ga kako drhti, kako se beči i dobro osmotrite njegov oblik i ponašanje.

Treća faza: Tokom posmatranja, u jednom trenutku ponašanje uplašenog će vam postati smešno. Shvatićete apsurd takvog ponašanja, šta god da je njegov uzrok. Strah je prirodna pojava, koja traje nekoliko sekundi nakon uzroka (jak zvuk, izmicanje podloge ili drugi oblici prirodnog straha koji nas štiti), a sve ostalo je naša uvezanost u pogrešne slike. Posmatranjem tih slika na ovaj način, prevazići ćete svaki strah. Probajte, nemate šta da izgubite!