Jedna kopriva - sedam lekara: Uklonite brojne bolesti pomoću čudesne biljke


IZVOR: Anja MARTINOVIĆ - 14.05.2019 | 04:15


Ruska izreka kaže "Jedna kopriva zamenjuje sedam lekara", pa je jasno koliko je ona dragocena. Za razliku od mlađih generacija, koje je doživljavaju kao korov, pa nastoje da je pošto-poto iskorene iz bašte i voćnjaka, stariji pripadnici znaju da je ona lek za skoro sve bolesti. Ova samonikla biljka u narodu poznata i kao obična kopriva, pitoma kopriva, pasja kopriva, žara, žegavica, rasprostranjena je u gotovo svim delovima sveta, a naročito na zapuštenim i obraslim terenima. Kod nje su lekoviti apsolutno svi delovi: lišće (prekriveno sitnim dlačicama koje žare), cvet, stabljika, koren i seme.

Foto: pixabay.com

Kopriva se koristi za zarastanje rana, kao antiinflamatorno i okrepljujuće sredstvo

Po svojoj hranljivosti meri se s mahunarkama, a njom se hrane čak i domaće životinje i živina. Obiluje karotenom, vitaminima K, B2 i C. Askorbinskom kiselinom najbogatiji su prvi mladi prolećni izdanci. Listovi sadrže dosta skroba, šećera, organske kiseline i hlorofila, u čijem sastavu ima mnogo magnezijuma.

U zvaničnoj medicini kopriva se široko primenjuje jer deluje hemostatično, zbog vitamina K koji sadrži, a u narodnoj medicini ima čak i širu primenu: za zarastanje rana, kao antiinflamatorno i okrepljujuće sredstvo. Odvar od korena koprive koristi se u slučaju kašlja, reumatizma, tuberkuloze, kao diuretik usled upale bubrega, dijabetesa, žutice. Kopriva se često upotrebljava i za jačanje kose.

RUSKI NARODNI RECEPTI

KOPRIVINO ULJE

U posudi za gnječenje usitnite svežu koprivu tako da dobijete ujednačenu kašu. Proceđenoj kaši dodajte istu količinu ulja (najbolje je orahovo), pa time mažite prsa, slepoočnice i čelo svako veče pre spavanja. Narodna medicina još od srednjeg veka preporučuje ovaj preparat za jačanje živaca i bolje pamćenje.

Foto: pixabay.com

TINKTURA OD KOPRIVINOG LISTA

Sastojci:

- šolja samlevenih listova sveže koprive ili pola čaše suve 
- 2 čaše votke ili jedna ukoliko je kopriva suva

Priprema: Sa svežim lišćem: samleveno lišće stavite u teglu od litre, pa prelijte dvema čašama votke. Ostavite na tamnom mestu dve nedelje, svakodnevno mućkajući. Zatim procedite.
Sa suvim lišćem: pola čaše suvog lišća izgnječenog u prah sipajte u teglu od tamnog stakla. Dodajte po jednu čašu votke i prokuvane vode. Ostavite da odstoji oko dve nedelje. Procedite, razlijte u manje flaše i čuvajte u frižideru do tri meseca.

Primena:

  • Oboljenja organa za varenje, uključujući zastoj u radu creva (zatvor, proliv): uzimajte po kašičicu tinkture tri puta dnevno pola sata pre doručka, ručka i večere. Kura traje dva meseca.
  • Lečenje kardiovaskularnog sistema: pijte po 25 kapi tinkture tri puta dnevno posle jela razblaženo s malo vode. Lečenje traje mesec dana, pa se posle dve nedelje pauze može ponoviti.
  • Čišćenje bronhija i pluća od šlajma, oboljenja disajnih puteva: tri puta dnevno pre jela uzimajte po kašiku tinkture razblaženu s malo vode.
  • Koren koprive ima diuretički efekat, čisti krv, stimuliše i tonizira čitav organizam. Najveća koncentracija korisnih supstanci u njemu je u rano proleće.