PREDAH DO BOŽIĆA: Evo kako da oporavite organizam!


IZVOR: Tanjug - 05.01.2019 | 05:15


Jeste da se jednom godišnje slavi Nova godina, ali ako ste preterali sa hranom te večeri, vreme je da malo pripazite jer sledi još jedno slavlje - Božić.

Foto: pixabay.com

Zato, savetuju stručnjaci za ishranu, treba voditi računa da ne preterate opet sa jelom i pićem. To savetuju posebno hroničnim bolesnicima i osobama sa povišenim krvnim pritiskom, dijabetesom i srčanim problemima, ali i zdravima.

Kako odoleti iskušenjima, a ako se ne odoli - kako očistiti organizam od toksina i štetnih materija unetih kroz hranu i piće? 

- Prvi korak je da shvatimo da jaku i kaloričnu hranu treba uneti za ručak ili večeru, a da doručak i drugi obrok u toku dana budu skromniji i laganiji - ukazuje dijetolog Tatjana Mraović. 

Što više vode

Naglašava da uz obilne obroke treba piti više vode, jer to pomaže organizmu da se oslobodi nataloženih toksina i velike količine soli iz hrane i pića. 

- Obično se popije dve-tri čaše vode dnevno, što nije dovoljno, a nemamo običaj ni da pojedemo laganu supu ili da pijemo čajeve. Preporuka je da se nakon prejedanja pojede neslana supa ili popije čaj bez šećera, i dosta vode, jer će ona izvući toksine i so i pomoći da se snizi pritisak - kaže sagovornica Tanjuga i napominje da treba popiti i do dve litre vode. 

Foto: pixabay.com

Mraovićeva savetuje i da se nakon praznika na tanjiru nađe što više povrća koje je niskokalorično i može se, kaže, pojesti u većim količinama. 

- Povrće jesti i za doručak i za užinu, a obavezno povećati porciju salate uz ručak i večeru, posebno od šargarepe i kelerabe, neslanu i sa što manje soli - navodi dijetolog. 

Savetuje i da se na jelovniku nađu nemasna mesa, da se izbegava prženo i pohovano meso zaliveno pavlakom ili rolovano meso u slanini i kačkavalju. 

- Ne treba preterivati ni sa količinom nemasnih mesa i povrća, i to treba ograničiti da bismo se rešili viška kilograma. Preporučena količina za žene je oko 100 grama mesa, a za muškarce do 200 grama - kaže dr Mraović. 

Suve šljive umesto čokolade 

Predlaže i da se slatkiši zamene dvema suvim šljivama, jednom suvom smokvom ili dve kajsije ili šakom orašastih plodova. 

Osim na čišćenje organizma od toksina, akcenat stavlja i na fizičku aktivnost koja, kako objašnjava, delovanjem na receptore povezane sa insulinom povećava potrošnju šećera, reguliše metabolizam i smanjuje apetit. 

Foto: pixabay.com

Mraovićeva tvrdi da fizička aktivnost koja se praktikuje sat do sat i po dnevno, pet puta u nedelji, daje rezultate već za dve-tri nedelje.

- Posetite centre za vežbanje, šetajte ili radite ono što vam prija, ali da se dobro oznojite, a da puls bude oko 110 za sredovečne ili 140 za mlađe. Tek tada počinju sagorevanje masnih naslaga, trošenje šećera i gubitak apetita i odlična reakcija - napominje Mraovićeva. 

Detoksikacija usne duplje

Nutricionista Milka Raičević predlaže da se svaki dan počne detoksikacijom usne duplje sodom bikarbonom ili maslinovim uljem. 

- Na četkicu za zube, na drugu stranu, stavite sodu bikarbonu, recimo gram, očistite jezik i isperete, a drugi gram razmutite i popijete. Drugi način je maslinovim uljem tako što se drži u ustima 20 minuta i nakon toga ispljune. 

Foto: pixabay.com

Podvlači da je važno unositi i dovoljno tečnosti i predlaže da se tokom dana pije "sas voda" u koju se doda dva limuna, svež krastavac, malo nane i đumbira. Dodaje i da su čajevi, supe i čorbe dobra rešenja za čišćenje organizma, a efektnom smatra i detoksikaciju posredstvom kože: 

- Osim u sauni, to možete da uradite i u svom kupatilu. U kadu sa vodom sipajte eterična ulja bora, čempresa, lavande ili ruzmarina, dodajte kakao buter i malo morske soli i potopite se u taj rastvor", predlaže Raičevićeva i dodaje da se "kućni spa-tretman" upotpuni detoks čajem ili napitkom od sveže cvekle, šargarepe i jabuke, kao i da se vodi računa da se tog dana na jelovniku nađu samo povrće i vitaminske salate.