PRVI ZNAK BOLESTI KOJA JE ODNELA MADŽGALJA SE JAVLJA ODMAH NAKON JELA: Mnogi otkriju tek kada METASTAZIRA na ostale organe, onda nema pomoći!


IZVOR: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ - 26.03.2024 | 13:30


Marinko Madžgalj je preminuo pre osam godina, posle kraće borbe s rakom pankreasa.

Foto: ST/Vladimir Lukić, Shutterstock
PRVI ZNAK BOLESTI KOJA JE ODNELA MADŽGALJA SE JAVLJA ODMAH NAKON JELA: Mnogi otkriju tek kada METASTAZIRA na ostale organe, onda nema pomoći!

Legendarni glumac, Marinko Madžgalj je preminio na današnji dan, 26. marta 2016. godine od raka pankreasa. 

Rak pankreasa važi za najopasniji i najpodmukliji jer ga je veoma teško prepoznati. Pacijenti često zanemaruju simptome, dok se ne proširi na druge organe i tako sami znakovi budu očigledniji. 

Foto: Youtube AmiG Show

Danas je osam godina od kako nas je napustio legendarni glumac

Karcinom pankreasa brzo daje metastaze: prvo invadira sve proširenije zone same gušterače, susedne organe, zatim limfnim putem u peripankreatične limfne čvorove i čvorove hilusa jetre. U krvne sudove se upućuju grupe tumorskih ćelija, stižu u jetru gde stvaraju brojne metastaze.

Simptomi raka pankreasa: 

  • Bol u stomaku
  • Iznenadna pojava dijabetesa, bez objektivnih razloga
  • Pojava krvnih ugrušaka čije je poreklo teško objasniti
  • Žućkasta koža i beonjače, taman urin, svrab
  • Dijareja i teška, masna stolica
  • Neočekivani gubitak težine i promene u ishrani

Foto: Shutterstock

Rak pankreasa je jedna od najpodmuklijih bolesti

Simptomi raka pankreasa uključuju bol koji se širi od predela stomaka do leđa. Bol može doći i nestati, a može da se pogorša nakon jela. Na ovo morate dobro obratiti pažnju, te dobro "slušati" svoje telo.  

- Tumor koji raste može da pritiska nerve u stomaku, uzrokujući bol koji može da postane jak. Lekovi protiv bolova mogu delimično da pomognu. Tretmani, kao što su zračenje i hemoterapija, mogu da pomognu u usporavanju rasta tumora i donekle ublaže bol - rekli su iz "Mayo" klinike. 

Ukupna stopa preživljavanja od 5 godina od raka pankreasa je, nažalost, samo 11 odsto. Iako je procenat nizak, rano otkrivanje bolesti je ključ.

BONUS VIDEO: