SVE VIŠE MLADIH OBOLELO OD PODMUKLOG RAKA ZBOG KOG UMIRE 3.000 GODIŠNJE U SRBIJI: Procenjuje se PORAST, ako se OVO uskoro ne preduzme!


IZVOR: Republika/M.Ognjenović - 29.01.2024 | 20:30


Mladi su na "udaru" zbog njihovog načina života.

Foto: shutterstock
SVE VIŠE MLADIH OBOLELO OD PODMUKLOG RAKA ZBOG KOG UMIRE 3.000 GODIŠNJE U SRBIJI: Procenjuje se PORAST, ako se OVO uskoro ne preduzme!

Karciom debelog creva u Srbiji. U Srbiji, na godišnjem nivou, bolest se otkrije kod oko 4.500 ljudi, a smatra se da oko 3.000 pacijenata premine od posledica ovog karcinoma.

Sve više mladih obolelih 

Gojaznost i alkohol uzrokuju porast smrtnosti od raka creva među mladima, upozorili su istraživači. Studija predviđa skoro 40 odsto povećanje smrtnosti od raka creva među ženama između 25 i 49 godina. Bolest je treći posle raka dojke i pluća kod žena.

Foto: shutterstock

Postoji porast raka creva među mladim ljudima

Profesor Karlo La Vekija sa Univerziteta u Milanu rekao je da ključni faktori uključuju gojaznost i povezana zdravstvena stanja, kao što su visok šećer u krvi i dijabetes. Takođe je naveo prekomernu konzumaciju alkohola i smanjenu fizičku aktivnost.

- Zemlje u kojima je došlo do smanjenja konzumacije alkohola, kao što su Francuska i Italija, nisu doživele tako značajan porast stope smrtnosti od ovog raka.Rani početak raka debelog creva ima tendenciju da bude agresivniji, sa nižim stopama preživljavanja - rekao je profesor, prenosi "Daily mail"

Doktor Panagiota Mitrou iz Svetskog fonda za istraživanje raka rekla je da su brojke veoma alarmatne i da se što pre mora uraditi nešto po tom pitanju. 

- Ovaj tip raka kod mladih ljudi je zabrinjavajuć ali nije iznenađenje jer su oni izloženi raznim faktorima rizika u životu. Mnogi krenu veoma rano da izlaze sa društvom, tu je alkohol, brza hrana - rekao je. 

Potrebno je više promovisati zdrav život 

- Promovisanje zdravih navika kao što je uravnotežena ishrana sa malo masti, šećera i soli, održavanje zdrave telesne težine od najranijeg uzrasta i izbegavanje alkohola, kao i rano otkrivanje, trebalo bi da bude centralno - dodao je za kraj. 

BONUS VIDEO: