OVA ČORBA SNIŽAVA KRVNI PRITISAK KAO OD ŠALE: Zbog jednog je odlična za ZDRAVLJE SRCA, a pomaže i kod visokog holesterola!


IZVOR: N.J. - 04.01.2024 | 18:30


Trebalo bi češće da je jedete.

Foto: pexels.com
OVA ČORBA SNIŽAVA KRVNI PRITISAK KAO OD ŠALE: Zbog jednog je odlična za ZDRAVLJE SRCA, a pomaže i kod visokog holesterola!

Paradajz je prepun vitamina, minerala, antioksidanata i biljnih jedinjenja koja nude širok spektar zdravstvenih prednosti.

Istraživanja čak sugerišu da ovi hranljivi sastojci mogu zaštititi od više bolesti, uključujući bolesti srca.

Zbog toga, uživanje u supi od paradajza može biti ukusan način da se maksimalno iskoriste zdravstvene prednosti paradajza. 

Paradajz (Solanum licopersicum) ima relativno malo kalorija, ali je prepun hranljivih materija i korisnih biljnih jedinjenja.

Evo profila hranljivih sastojaka jednog velikog (182 grama) sirovog paradajza:

Kalorije: 33
Ugljeni hidrati: 7 grama
Vlakna: 2 grama
Proteini: 1,6 grama
Masti: 0,4 grama
Vitamin C: 28% dnevne vrednosti (DV)
Vitamin K: 12% DV
Vitamin A: 8% DV
Kalijum: 9% DV

Foto: shutterstock

Kako paradajz utiče na zdravlje

Paradajz je takođe bogat karotenoidima -  likopenom - koji obezbeđuje oko 80 odsto DV za likopen, piše "Heltlajn".

Likopen je pigment koji paradajzu daje karakterističnu svetlo crvenu boju. Takođe može biti odgovoran za mnoge njihove zdravstvene beneficije, s obzirom na njegov potencijalni preventivni efekat na različite hronične bolesti.

Zanimljivo, istraživanja sugerišu da telo bolje apsorbuje likopen kada se kuva. Toplota može povećati njegovu bioraspoloživost ili brzinu apsorpcije.

Pošto se paradajz supa pravi od kuvanog paradajza, odličan je izvor ovog jedinjenja.

Može smanjiti rizik od srčanih oboljenja

Visoki unos proizvoda od paradajza može smanjiti nivoe ukupnog i LDL (lošeg) holesterola - dva glavna faktora rizika za srčana oboljenja. Ovi efekti mogu biti zahvaljujući sadržaju likopena i vitamina C u paradajzu.

I likopen i vitamin C sprečavaju oksidaciju LDL holesterola. Oksidacija LDL holesterola je faktor rizika za aterosklerozu.

Likopen takođe smanjuje apsorpciju holesterola u crevima i poboljšava funkcionisanje HDL (dobrog) holesterola u telu.

Pored toga, karotenoidi u paradajzu mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Visok krvni pritisak je faktor rizika za srčana oboljenja.

BONUS VIDEO: