ZA OVE TRI NAMIRNICE MISLIMO DA SU DOBRE, A LUČE NAJVIŠE ŠEĆERA U KRVI: Dr Popović je upozorio i rekao ŠTA da JEDEMO bar dva puta nedeljno!


IZVOR: M.O. - 25.12.2023 | 12:40


Iako mislite da nisu štetne, osobe sa insulinskom ezistencijom treba da ih izbegavaju!

Foto: K1 TELEVIZIJA/YOUTUBE/PRINTSCREEN
ZA OVE TRI NAMIRNICE MISLIMO DA SU DOBRE, A LUČE NAJVIŠE ŠEĆERA U KRVI: Dr Popović je upozorio i rekao ŠTA da JEDEMO bar dva puta nedeljno!

Svi znamo da je najčešća hronična bolest 21. veka dijabetes. Sada sve više ljudi oboleva od nje, pa uključujući i mlade ljude. 

U Srbiji boluje preko 770.000 ljudi 

Iako lekari govore da je to stanje sa kojim može da se normalno živi ako sve držimo pod kontrolom, nikako nije jednostavna bolest i laka. 

Ako se ne vodi računa o načinu života, ishrani i zdravlju, sve može da se iskomplikuje a tu nastaje ozbiljan problem. Endokrinolog dr Srđan Popović za K1 govorio je o uzrocima, simptomima i lečenju dijabetesa tipa 2.

Foto: Unsplash/ bruce mars, Shutterstock

Ove namirnice podižu šećer u krvi

 

- Mi sad imamo pankreotogene viruse koji neće napraviti zapalenje pluća, ali mogu da dovedu do dijabetesa. Ne možemo da pratimo tu vrstu virusa jer pankreas (u kojem se nalaze) je mali i nedostupan organ koji ima dve funckije - egzokrinu i endokrinu. Egzokrinu pravi pankreasni sok koji vari masti, a druga funkcija je lučenje insulina - objašnjava doktor.

Granica za dijabetes se danas pomerila, jer iako je tip dva nazvan "starački dijabetes", danas se javlja kod omladine. 

- Fenomen insulinske rezistencije dovodi do toga da ćelije više luče insulin. Ona može da se prevenira adekvatnom ishranom i fizičkom aktivnošću. Moramo da znamo da svaka namirnica ima svoj glikemijski indeks - koliko namirnica otpušta šećera - nastavlja dalje endokrinolog i otkriva koje namirnice su najveći izvor ugljenih hidrata (šećera).

Šta izbegavati ako imate insulinsku rezistenciju 

  • Šargerepa, 
  • mladi grašak, 
  • pirinač. 

Ove tri namirnice bi trebali izbegavati, ali treba znati da postoje i one koje imaju nula glikemijski indeks. 

To je boranija, kupus, pasulj, kelj, karfiol.  Doktor je za kraj dodao da je unos ribe dva puta nedeljno idealno, ali i da je fizička aktivnost neophodna. 

BONUS VIDEO: