Fonološki poremećaj...šta je, kako ga prepoznati i koji su tretmani


IZVOR: Republika - 21.11.2023 | 12:28


Da li ste primetili da neka deca mogu da pravilno izgovore jedan glas kada je izolovan, ali nisu sigurni gde tačno treba da koriste taj glas u konstrukciji reči?

Foto: Shutterstock
Fonološki poremećaj...šta je, kako ga prepoznati i koji su tretmani

Na primer, iako mogu pravilno da izgovore glas Š kada je izolovano, umesto da kažu „šok“, oni će reći „sok“.

Možda ste do sada mislili da je reč o poremećaju artikulacije, odnosno o nepravilnom izgovoru glasa, ali zapravo je reč o drugoj vrsti patologije u verbalnoj komunikaciji koja se naziva fonološki poremećaj , piše portal Stetoskop.

Fonološki poremećaji su patološka pojava koja utiče na pravilno percipiranje glasova iz okoline, pravilno prepoznavanje glasa koji se čuje iz okoline, sliku koju imamo o određenom glasu, verbalno pamćenje itd. Ovi poremećaji dovode i do pojave drugih stanja, kao što su poremećaji artikulacije, teškoće u čitanju, teškoće u pisanju, kao i brojnih drugih stanja.

Evo kako možete da prepoznate simptome i zaključite da se radi o fonološkom poremećaju:

- dete ne percipira i ne prepoznaje neke glasove koje čuje,
- postoji poteškoća u izgovoru glasova,
- glas se pravilno izgovara samo kad je izlovan,
- dete ne pronalazi rimu,
- dete se ne služi brzim imenovanje,
- govor nije potpuno razumljiv,
- postoje poteškoće prilikom čitanja i pisanja...

Dijagnostiku fonoloških poremećaja kod dece sprovodi logoped primenom posebnih testova i dijagnostičkih metoda. Jedan od najnovijih testova za procenu fonološke sposobnosti na makedonskom jeziku je "Test za procenu fonoloških sposobnosti” objavljen u knjizi “Tretman artikulacijskihi fonoloških poremećaja” (Bogdanovski, 2022).

Tretman takođe izvodi logoped, a sastoji se od:

- logopedskih vežbi,
- logopedskih tehnika,
- logopedskih metoda,
- logopedskih instrumenata/aparata.

U procesu dijagnostike i tretmana može biti uključeno i drugo medicinsko osoblje kao što su otorinolaringolog, audiolog, psihijatar, pedijatar i drugo medicinsko osoblje, posebno kada je potreban multidisciplinarni pristup. Izuzetno je važno da dijagnostika i tretman budu dubinski i stručno obavljeni.

(ekspres.net)