NAMIRNICA KOJA PUNI CREVA, NEMA NI 100 KALORIJA, A CENA JE SITNICA: Srbi je tamane, ali retko ko zna koliko je zdrava! (FOTO)


IZVOR: N.J. - 14.10.2023 | 17:10


Ova vrsta mlečnog proizvoda sadrži malo kalorija i ujedno je veoma zasitna.

Foto: shutterstock
NAMIRNICA KOJA PUNI CREVA, NEMA NI 100 KALORIJA, A CENA JE SITNICA: Srbi je tamane, ali retko ko zna koliko je zdrava! (FOTO)

Ako želite da smršate, sir može da bude izvrstan dodatak ishrani ukoliko ga konzumirate u umerenim količinama. Odlučite se za sir s najmanje kalorija, zasićenih masti i natrijuma.

Osim toga, sir je pun visokokvalitetnih proteina. U kombinaciji sa drugom hranom bogatom vlaknima poput hleba od celog zrna, zelene salate i krastavca može vam pomoći da se duže osećate siti, smanjujući iskušenje da uživate u nezdravim grickalicama.

Studije su pokazale da su čvrsti ili polučvrsti mlečni proizvodi poput sira i jogurta zasitniji od pića. Stoga nećete doći u iskušenje da za užinu pojedete više nego što je vašem telu potrebno, piše "Healthifyme".

Oko 100 grama svežeg sira ima 92 kalorije, a 400 grama košta manje od 300 dinara u srpskim prodavnicama.

Foto: pixabay.com

Sir pomaže u mršavljenju

Prednosti svežeg sira

Svež sir je odlična alternativa starijim sirevima, budući da sadrži manje kalorija od drugih sireva, a ima veliku količinu proteina. 

Osim velikog proteinskog doprinosa, svež sir ima:

  • Folnu kiselinu koja štiti nervni sisem, sprečava pojavu anemije i jača mišiće
  • Vitamin B2 koji pospešuje pravilan rad disajnih puteva, štiti ćelije
  • Ima probiotička svojstva i pomaže probavnom sistemu da prirodno obavlja svoju funkciju

Prednosti konzumacije mekih sireva

  • Visok sadržaj minerala, uključujući kalcijum i fosfor
  • Bogate su proteinima i aminokiselinama
  • Lako se vari
  • Njihova kalorijska vrednost i sadržaj natrijuma manji su nego kod drugih sireva
  • Njihovi proteini mogu zameniti one iz mesa i jaja

Budući da je svež sir izvrstan izvor zdravih nutrijenata, trebalo bi da ga uvrstimo u svakodnevnu ishranu.

BONUS VIDEO: