SRBI NA IVICI SRČANE KATASTROFE ZBOG OVE NAMIRNICE: Kardiolozi UPOZORAVAJU jer svi misle da je ZDRAVA!


IZVOR: M.O. - 01.10.2023 | 14:37


Za poslednju namirnicu sa spiska retko ko zna da nikako nije zdrava za nas.

Foto: shutterstock
SRBI NA IVICI SRČANE KATASTROFE ZBOG OVE NAMIRNICE: Kardiolozi UPOZORAVAJU jer svi misle da je ZDRAVA!

Srbija ima visok broj obolelih i umrlih od kardiovaskularnih bolesti. Kardiolog prof. dr Nebojša Tasić naglašava da su najčešći uzroci smrti u Srbiji infarkt i šlog, te nakon toga onkološke bolesti. Kako bismo smanjili rizik od ovih bolesti, ključni su pravilna ishrana i redovna fizička aktivnost.

Iako nema "čarobnih namirnica" koje mogu da spasu život, kardiolozi dr Endrju Friman i dr Šeron Hajs ističu da je važno da budemo umereni i kontrolisani za trpezom. Postoje određene namirnice koje bi trebalo izbegavati, a među njima se nalazi jedna koja je često pogrešno percipirana kao zdrava, iako može biti štetna za srce. Ove namirnice bi trebalo da izbegavamo:

Kobasice

Foto: youtube.com/Domaće kobasice za sušenje

Kobasice sadrže puno zasićenih masnoća, soli, ali i aditiva

 

Mesne prerađevine su česte u ishrani Srbije i obiluju kalorijama, zasićenim mastima, solju i aditivima. Preterana konzumacija može da poveća rizik od srčanih bolesti, što je potvrdila i Svetska zdravstvena organizacija.

Grickalice

Foto: Shutterstock

Ova prerađena hrana je puna šećera i soli

 

Često su omiljena užina, ali su isto tako bogate šećerom i solju. Osim toga, sadrže jednostavne ugljene hidrate koji su problematični za zdravlje, pogotovo kad ih konzumiramo nekontrolisano.

Kokosovo ulje

Foto: pixabay.com

Kokosovo ulje sadrži više zasićenih masnoća nego što ih ima u svinjskoj masti

Iako se često smatra zdravim, kokosovo ulje sadrži više zasićenih masti nego što ih ima u svinjskoj masti.

Važno je shvatiti koliko su ispravni izbori hrane ključni za zaštitu zdravlja srca. Prepoznavanjem i izbegavanjem ovih zamki u ishrani, Srbija može da započne put ka smanjenju broja srčanih oboljenja i poboljšanju opšteg zdravlja stanovništva.

BONUS VIDEO: