SVI KADA USTANU NAPRAVE OVU GREŠKU, ŽENE SU NAJVIŠE UGROŽENE: Zbog toga se GOJE, a hormoni STRADAJU


IZVOR: N.J. - 30.09.2023 | 16:45


Svako ima svoju neku naviku ujutru koju godinama ne može da zameni zdravijom opcijom.

Foto: shutterstock
SVI KADA USTANU NAPRAVE OVU GREŠKU, ŽENE SU NAJVIŠE UGROŽENE: Zbog toga se GOJE, a hormoni STRADAJU

Ispijanje kafe na prazan stomak niije dobra opcija prema rečima stručnjaka.

Doktorka Karlin Rozenblum, nutricionistkinja objasnila je za portal Purevov zašto treba preskočiti kafu na prazan stomak.

- Postoji nekoliko razloga zašto kafa nije dobra prva stvar ujutru, posebno za žene. Prvo, povećava kortizol, što može negativno uticati na ovulaciju, težinu i hormonalnu ravnotežu. Takozvani hormon stresa - koji, između ostalog, pomaže u regulaciji energije i čini da se osećate budno - varira tokom dana, ali uopšteno je visok ujutru i nizak uveče. Konzumiranje kofeina ujutro, kada je kortizol visok, usporava proizvodnju hormona i pomera vreme ciklusa - objašnjava doktorka i dodaje:


- To može uzrokovati proizvodnju kortizola u vreme kada bi normalno opadao (na primer noću). Studije takođe pokazuju da konzumiranje kofeina kada je kortizol visok zapravo može uzrokovati proizvodnju više kortizola. Iako razlog za to nije u potpunosti shvaćen, deo je u vezi sa uticajem kafe na određene vitamine i minerale - rekla je ona.

Foto: Shutterstock

Žena pije kafu u krevetu

Zašto je visok kortizol loš?

- Kortizol je neophodan za naše zdravlje; međutim, problem je kada smo stalno pod stresom, naše telo kontinuirano proizvodi kortizol. To može dovesti do povećanja šećera u krvi, što zatim rezultira povećanom proizvodnjom insulina, a za kraj to je   insulinska rezistencija -  objašnjava i dodaje:

- Višak kortizola može dovesti do posledica poput debljanja, problema sa spavanjem i oslabljenog imunološkog odgovora - ističe doktorka.

BONUS VIDEO: