OVAJ SIMPTOM SE JAVLJA DAN PRE SRČANOG UDARA: Lekari sigurni u to da će vam spasiti život ako ga PREPOZNATE odmah!


IZVOR: M.O. - 05.09.2023 | 10:42


Ako primetite ovo na vreme, spasićete sebi život.

Foto: Shutterstock
OVAJ SIMPTOM SE JAVLJA DAN PRE SRČANOG UDARA: Lekari sigurni u to da će vam spasiti život ako ga PREPOZNATE odmah!

Najnovije istraživanje otkriva da čak 50 posto kardioloških bolesnika manifestuje određene simptome dan pre nego što dožive srčani udar, što predstavlja ključni trenutak za rano upozorenje i prevenciju ove potencijalno kobne zdravstvene krize.

Tim naučnika sa Smit Hart Instituta u Centru Cedars-Sinai u Los Anđelesu identifikovao je znakove upozorenja koji se često javljaju kako kod žena tako i kod muškaraca.

Naučnici ističu da su žene često suočene sa otežanim disanjem kao predznakom nadolazećeg srčanog udara, dok muškarci češće osećaju bol u grudima. Osim toga, oba pola su prijavila i ređe simptome kao što je abnormalno znojenje. Ova saznanja imaju ogroman potencijal za unapređenje prevencije iznenadne srčane smrti.

Foto: shutterstock

Simptom srčanog udara

 

Glavni autor studije, Summet Chung, izjavio je: "Ovo saznanje moglo bi dovesti do rane intervencije i prevencije smrti. Naše otkriće moglo bi da postavi novi okvir za prevenciju iznenadne srčane smrti."

Istraživanje se baziralo na podacima iz dve studije o srčanim zastojima sprovedenim u Kaliforniji i Oregonu, u kojima su učestvovali pacijenti u dobi od 18 do 65 godina. Pored toga, istraživači su analizirali i podatke o osobama koje su iskusile slične simptome, ali nisu doživele srčani zastoj.

Naučnici ističu da je vreme ključni faktor. Pacijenti koji prepoznaju simptome upozorenja i brzo reaguju pozivom hitne pomoći, pre nego što dođe do srčanog zastoja, imaju čak pet puta veću verovatnoću da će preživeti ovu opasnost.

Ovaj napredak u razumevanju simptoma i njihova rana identifikacija može znatno poboljšati ishod za osobe koje su podložne srčanim problemima i doprineti smanjenju broja iznenadnih srčanih smrti.

BONUS VIDEO: